videní: 1.4K
Čučoriedky sú modrým zlatom našich lesov. Blahodarne pôsobia na naše zdravie, chutia skvele a môžete z nich pripravovať rôzne dobroty. Vyrazte do lesa na čučoriedky a pripravte si napríklad čučoriedkovú zmrzlinu alebo sviatočný chia puding.
Konzervácia čučoriedok mrazom
S tým, že čučoriedky vystavíme mrazu, aby nám dlhšie vydržali a boli tak dostupné počas celého roka, si nemusíme robiť starosti. Toto ovocie je tak silným adaptogénom, ktorý sa vie geniálne prispôsobiť každej situácii, a to vrátane lesných požiarov, že počas zamrazovania ešte posilní svoje antioxidačné schopnosti. Beztak sú tieto skutočne mimoriadne. „Vysoký obsah účinných farbív obsahujúcich antokyány, antokyanidíny, polyfenoly, dimetyl resveratrol a ďalšie polyfenoly ich nominuje na kráľa uchádzačov v nepísanej súťaži – kto potlačí a zneutralizuje viac voľných radikálov brázdiacich našim organizmom a vytvárajúcich priestor pre radu civilizačných chorôb vrátane starnutia,“ upozorňuje Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE, www.naturhouse.sk.
Čučoriedky proti nádorom
Jedným takým strašiakom je v civilizovanom svete rakovina. S čučoriedkami v ústach však získate rovnocenného súpera vybaveného k jej potlačeniu a pravdepodobne nenájdete žiadny jej druh, ktorý by sa ich pozitívnemu účinku vymykal. Pripomíname, že požiare je potrebné riešiť včas a teda s ich konzumáciou neotáľame ani jediný deň a už dnes si pripravíme lahodné smoothie, čučoriedkový kokteil, čučoriedkovú zmrzlinu, raw čučoriedkový koláč či inú zdraviu prospešnú dobrotu.
Čučoriedky a diabetes
Už naše babičky diabetičky si šuškali o vplyvoch sušeného čučoriedkového lístia, z ktorého si pripravovali čaj na zníženie a stabilizáciu hladiny krvného cukru. Tento fakt bol potvrdený. Listy obsahujú glukokiníny. „To sú látky, ktoré uľahčujú uvoľňovanie inzulínu z pankreasu a mierne zvyšujú jeho tvorbu. Listy tiež obsahujú pomerne veľké množstvo mystillinu, ktorý zlepšuje využitie cukru. Niekedy sa mu hovorí rastlinný inzulín. Množstvo cukru v krvi však pomáha regulovať aj pterostilben, jeden z čučoriedkových antioxidantov, ktorý pracuje podobne ako lieky predpisované na znižovanie škodlivého cholesterolu. Čučoriedkové extrakty sú významným spojencom aj proti ďalším diabetickým problémom, ako je diabetická neuropatia, nefropatia a retinopatia,“ vysvetľuje Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE, www.naturhouse.sk.
Pre bystré oči
Zaujímavým bonusom čučoriedok je, že ani varenie a tepelná úprava ich nedokáže odzbrojiť a aj naďalej nám pomáhajú. Tak to bolo aj za druhej svetovej vojny, v ktorej bol britským letcom podávaný čučoriedkový džem a ten, ako sa ukázalo, zlepšoval ich schopnosť videnia za šera. Čučoriedkový výťažok posilňuje kapilárne cievy a uľahčuje prísun okysličenej krvi do sietnice. Preto je tiež užitočný pri riešení degeneratívnych ochorení sietnice, ako je retinopatia, rovnako tak je podstatný pre potlačenie makulárnej degenerácie a katarakty – zákalu očnej šošovky a glaukómu spôsobeného vysokým vnútroočným tlakom.
ZAVODNENIE A ČUČORIEDKY
Čučoriedkového vplyvu na zdravie ciev a kapilár využijeme aj v prípade redukcie nadváhy, zvlášť vtedy, ak je sprevádzaná zadržiavanou tekutinou a tvorbou skrytého lymfedému. Väčšie okysličenie, zlepšený obeh a aktivácia kolobehu tekutín umožňuje obohatiť zdravo použitý jedálniček o látky napomáhajúce uvoľneniu a vylúčeniu zadržiavanej tekutiny spolu s množstvom naviazaných toxínov. Srdcovo-cievne zdravie posilníme protizápalovými účinkami čučoriedok, ktoré zdravo riedia krv, lebo znižujú množstvo toxínov v tele a dokážu taktiež uvoľňovať ťažké kovy.
ČUČORIEDKAMI NA ZDRAVÝ MOZOG I ČREVÁ
Ani tí, čo riešia tráviace ťažkosti, však neprídu skrátka. Čučoriedka trávenie zlepšuje, chráni sliznicu tráviaceho traktu, pomáha rozpúšťať žlčníkové aj obličkové kamene, a tak zápalové ochorenia čriev, močového mechúra, vredových chorôb i chronická bronchitída, zápaly ďasien a hrdla sú čučoriedkami riešiteľné. Spojenie čriev, nervovej sústavy a mozgu je preukázané. Snáď aj práve preto sú čučoriedky fantastickou potravinou pre zdravý mozog a psychickú pohodu. Čučoriedky pomáhajú vyrovnávať sa so stresom a jeho dôsledkami, a to vrátane posttraumatického stresového syndrómu, snáď ešte dokonca lepšie ako predpisované lieky na zvýšenie sérotonínovej produkcie.
ČUČORIEDKOVÁ ZMRZLINA
Suroviny: zamrazený banán, zamrazené čučoriedky (asi jedna šálka)
Postup: Do mixéra dajte mierne rozmrazené čučoriedky a banán. Ovocie by malo byť rozmrazené iba natoľko, aby sa dalo mixovať. Mixujte, až sa vytvorí kompaktná hmota. Prípadne viac rozpustenú zmrzlinu môžete pred podávaním dať na 1-2 hodiny do mrazničky, aby ešte stuhla. Banán dodá čučoriedkam potrebnú sladkosť, podľa chuti môžete prípadne pridať lyžičku medu alebo stéviové sladidlo PECVA. Zmrzlinu môžete ozdobiť posekanými ďatľami alebo konopným semienkom, kokosom alebo akýmkoľvek bobuľovým ovocím.
RANNÝ ČOKOLÁDOVO ČUČORIEDKOVÝ KOKTEIL
Suroviny: 1 šálka alternatívneho mlieka (kokosové, mandľové), voda, miska mrazených čučoriedok, 2 lyžice CACAO APINAT, škorica, prípadne vanilkový extrakt, niekoľko kvapiek stéviového sladidla PECVA, mandle alebo mandľová múka (rozomleté mandle)
Postup: Mlieko, mandle, kakao, čučoriedky a škoricu dajte do mixéra a mixujte. Mandle pokiaľ možno nechajte namočené vo vode cez noc a následne ošúpte alebo použite rovno zmes blanšírovaných mletých mandlí. Kokteilu dodajú krémovú textúru. Následne zrieďte s vodou, aby ste kokteil trochu odľahčili, prípadne pridajte niekoľko kvapiek stéviového sladidla PECVA na osladenie. Priaznivo pôsobiaci tuk v mlieku a mandliach zasýti a tiež podporí tvorbu prospešných hormónov.
ČUČORIEDKY S ČOKOLÁDOVÝM AVOKÁDOM V POHÁRI
Suroviny: čučoriedky, zrelé avokádo, 2 lyžice CACAO APINAT, lyžička medu, prípadne stéviové sladidlo PECVA na dosladenie
Postup: Na prípravu čokoládového krému ošúpte jedno avokádo alebo zrelú dužinu vydlabte z plodu a vložte do mixéra. Pridajte jednu lyžičku vanilkového extraktu a lyžicu medu. Posypte kakaom APINAT. Mixujeme do hladka. Menej zrelé avokáda sa môžu horšie mixovať, potom pridajte trochu kokosového mlieka alebo vody. Avokádový krém rozdeľte do dvoch uzatvárateľných pohárov, ktoré si budete môcť odniesť so sebou do práce, a posypte ich pripravenými umytými čučoriedkami. Čučoriedky nemusíte doslaďovať ani inak upravovať, postačí sladkosť čokoládového krému.
Zdroj: Naturhouse | topdesat