Zaujímavosti

Machu Picchu: Tajomná pamiatka starých Inkov

Machu Picchu: Tajomná pamiatka starých Inkov

videní: 3.2K

Bez pochyby najznámejšou pamiatkou kultúry Inkov sú pozostatky mesta, alebo ak chcete – ruiny mesta – Machu Picchu. Napriek legendám, ktorými je celé územie mesta opradené, nejedná sa o žiadne prehistorické mesto, ako by sme sa mohli domnievať. Mesto bolo vybudované pravdepodobne kvôli svätyniam. Pozrime sa na toto svetoznáme mesto trochu bližšie.

Machu Picchu sa nachádza vo východných Andách vo výške 2430 metrov nad morom. Vybudované bolo v roku 1450 na podnet respektíve nariadenie panovníka. Výber miesta absolútne nemôžeme považovať za náhodný. Už kultúry, ktoré boli usadené na území, na ktorom Inkovia postavili mesto, považovali okolité hory za posvätné.

Mesto bolo postavené na úbočí hory z troch strán obkolesenej priepasťami a vysokým končiarom, nad údolím v tvare písmena U rieky Urubamba. Ak sa rozhodnete ruiny mesta navštíviť, pripravte sa na ťažkú túru. Cesta, ktorá sem vedie je veľmi úzka. Je vcelku nebezpečná, na niektorých miestach musíte ísť v rade za sebou.

Mesto a jeho prístupnosť respektíve neprístupnosť bola plánom Inkov. Chceli ho totiž pred okolitým svetom ochrániť. Ak sa pozrieme z údolia smerom nahor, mesto neuvidíme. Zhora však vidno celé okolie.

machu_picchu_5

machu_picchu_4

AK sa podrobnejšie pozrieme na to, z čoho boli postavené tunajšie budovy, zistíme, že stavebným materiálom bola predovšetkým žula. Stavalo sa suchým murovaním, čiže bez spojiva či malty. Monolity, ktoré tvorili stavby, doviezli zo vzdialenosti 1 kilometer.

Mesto sa skladá z troch častí. Čo sa týka obživy, poľnohospodárstvo bolo tvorené z pruhov úrodnej pôdy, ktoré boli vytvorené na terasách. Rastliny, ktoré sa urodili, bohato postačovali na obživu miestneho obyvateľstva. Mesto disponovalo približne tisíckou obyvateľov. Obyvateľstvo žilo v domoch, ktoré mali sedlové strechy, ktoré sú už – samozrejme – minulosťou.

V meste existovalo viacero chrámov, čo bolo na tomto mieste najzaujímavejšie. Centrálnym prvkom viery Inkov bolo Slnko. Hlavným chrámom mesta je budova so štvoruholníkovým pôdorysom, ktorého gigantický oltár stojí dodnes.

Večné mesto bolo vyľudnené už pred rokom 1572, avšak dôvody nám nie sú známe.

machu_picchu_3

By Martin St-Amant (S23678) – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

machu_picchu_1

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov