Zaujímavosti

Dogoni: Mierumilovný africký kmeň, ktorý žije v skalách

Dogoni: Africký kmeň, ktorý žije v skalách

videní: 5.1K

Je iba málo afrických kmeňov, ktorých názov poznajú aj ľudia vyspelej civilizácie. Jedným z nich sú Dogoni, ktorí žijú v Bandiagare, suchom a nevľúdnom, ale o to krajšom kraji. Bandiagara sa nachádza v africkom štáte Mali, z ktorého pochádza aj snáď najznámejší slovenský černoch – Ibrahim Maiga.

Čo je však na Dogonoch žijúcich v krajine skál také zaujímavé? V prvom rade je to miesto, kde tento africký kmeň žije. Útesy vysočiny dlhé 150 kilometrov, kde Dogoni žijú, sú vysoké až 500 metrov. Ponúkajú nádherný výhľad. Vďaka náročnosti terénu a prírodným podmienkam dokázal – inak mierumilovný kmeň Dogonov – odolávať aj útokom islamských dobyvateľov.

Predtým, ako sa na mieste usadili Dogoni, patril kraj inému africkému kmeňu – Tellemom. Drobný národ, ktorý je dnes už len minulosťou, sa zachoval v podobe dogonskej architektúry či kultúre. Bol to práve kmeň Tellemov, ktorý sa rozhodol žit v týchto náročných podmienkach a uchýlil sa do strmých stien útesov, predovšetkým do jaskýň, čím vznikli dediny „prilepené“ k stene skál.

dogoni_3

By Devriese – Originally uploaded to Flickr as Dogon #12, CC BY 3.0, Link

Zhruba v 13. až 15. storočí prišli na územie Dogoni. Usadili sa najmä na strechách skál, respektíve pod vysočinou. Neskôr sa toto územie dostalo pod francúzsku nadvládu. Podobne ako islamským dobyvateľom, ani tým európskym sa nepodarilo v ťažkých podmienkach dobyť územie Dogonov. Rozhodli sa preto, že ich nechajú na pokoji. Práve to rozhodlo o tom, že je dnes dogonská kultúra takmer úplne zachovaná a ponúka nám pohľad priamo do starých vekov.

Centrom animistického tajomstva Dogonov je hviezda Sírius. Dogoni o nej – čo je skutočnou záhadou – majú až neuveriteľné vedomosti. Zobrazujú ju v ohnisku elipsy a vedia, že hviezda má neviditeľné dvojča. Vedia tiež, že Zem krúži okolo Slnka, a že Slnko nie je stredom vesmíru. Poznajú štyria mesiace Jupitera, ktoré v žiadnom prípade nie sú viditeľné voľným okom. Kmeň sprevádza množstvo mýtov. Podľa jedného z nich ich všetky tieto informácie – ktoré sú mimochodom vedecky overené – naučili predkovia a ich predkov plazovité bytosti, ktoré prišli zo Síria. Krokodíl má odvtedy v ich náboženstve výsostné postavenie. Odkiaľ však majú všetky tieto vedomosti, vedcom nie je známe.

dogoni_2

By KaTeznikOwn work, CC BY-SA 2.0 fr, Link

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov