Foto

TOP10: Vynálezy, ktoré chránia našu planétu a naše životy

vynálezy

videní: 15.3K

V dnešnom príspevku si ukážeme tieto skvelé vynálezy, ktoré primárne chránia našu planétu a rovnako ochraňujú aj naše životy.

Podľa nedávnych štúdií ľudstvo využíva obrovské množstvo zdrojov a planéta ich nedokáže zregenerovať. Je to spôsobené našou konzumnou spoločnosťou a túžbou po jednorázových predmetoch. Realita je taká, že v súčasnosti spotrebujeme až o 70% zdrojov viac, ako je samotná planéta schopná dodať. Aj napriek tomuto faktu existuje množstvo ľudí, ktorí premýšľajú dopredu a osud planéty im nie je ľahostajní. Dôkazom sú aj tieto vynálezy, ktoré majú za úlohu ochrániť našu planétu a samozrejme aj naše životy. Poďme sa teda na tieto vynálezy pozrieť detailnejšie.

LifeStraw – zariadenie, ktoré filtruje znečistenú vodu a premieňa ju na čistú pitnú vodu

LifeStraw je zariadenie, ktoré dáva miliónom ľudí obrovskú príležitosť a schopnosť dostať sa k čistej pitnej vode. Skladá sa z dutých vláknitých membrán, ktoré majú mikroskopické póry. Tie majú za úlohu zachytiť všetky nečistoty, ktoré sa vo vode nachádzajú. Taktiež je to skvelé riešenie pre cestovateľov, ktorí radi prespávajú v prírode.

 

 

Lampa, ktorá pestuje rastliny

Mygdal Plantlight je malý ekosystém. V tomto svetle rastliny praktizujú fotosyntézu rovnakým spôsobom ako v prírode. Tieto rastliny však netreba polievať, pretože voda vo vnútri sa odparuje a kondenzuje v uzavretom cykle. Takže rastlina má vždy dostatok vlahy. Toto zariadenia sa dá použiť ako lampa a je vhodné najmä pre tých, ktorí pracujú v miestnostiach bez okien.

Soccket – futbalová lopta, ktorá vyrába energiu

View this post on Instagram

awesome project #socckit @unchartedplay

A post shared by Sarah Shatz (@sarahshatzie) on

Soccket je prenosný generátor, ktorý vyrába a ukladá energiu z hry. Používa sa ako zdroj energie v oblastiach, kde je obmedzený prístup k elektrickej energii.

Ecoegg – zelená alternatíva pracieho prostriedku

https://www.instagram.com/p/BteXSx3F0dG/?utm_source=ig_embed

Ecoegg je minerálny systém, ktorý slúži na čistenie odevov. Pracuje bez chemikálií, a tak je táto vecička prospešná pre životné prostredie. Zároveň nebol testovaný na zvieratách a je vyrobený z recyklovateľných materiálov. Vydrží omnoho dlhšie ako priemerný prací prostriedok a zároveň sú náklady na jeho používanie oveľa nižšie.

Ooho – voda, ktorú dokážeš jesť

https://www.instagram.com/p/BaoVwIuDhJq/?utm_source=ig_embed

Táto “vec” je vyrobená z extraktu z morských rias a zároveň má aj jedlý obal.

Šatka, ktorá filtruje znečistený vzduch

https://www.instagram.com/p/BrPW7esjhvC/?utm_source=ig_embed

WAIR je maska proti znečistenému ovzdušiu, ktorá bola vytvorená na ochranu ľudí. Prístroj má filter, ktorý odstráni baktérie, emisie, alergény a iné drobné častice. Výrobca odporúča vymeniť filter každý mesiac, inak maska nemusí fungovať správne.

Cora Ball – zariadenie, ktoré odstraňuje mikrovlákna z oblečenia

Jedným z najväčších problémov v oblasti znečistenia, ktorému dnešný svet čelí, je mikrovlákno. To sa dostáva do našich oceánov po každom praní. Každé oblečenie sa totižto počas prania zbavuje malých mikrovláken, ktoré znečisťujú náš vodný systém.

Pinatex – prírodná textília vyrobená z vláken z ananásových listov

https://www.instagram.com/p/Ba30EHyBJXa/?utm_source=ig_embed

Pinatex je alternatívna prírodná koža vyrobená z celulózových vláken extrahovaných z listov ananásu. Použitie vláken ananásových listov namiesto normálnej kože má pozitívny vplyv na životné prostredie a taktiež rieši problém nadmerného zabíjania zvierat kvôli výrobe kože.

SALt Lamp – lampa, ktorá funguje na báze vody a soli

Fotka SALt - Sustainable Alternative Lighting.

Táto lampa funguje vďaka jednému poháru vody a dvom polievkovým lyžiciam soli. Vďaka týmto základným surovinám lampa dokáže svietit celú noc. A v prípade, že po ruke nemáš soľ, tak lampa dokáže fungovať aj na morskú vodu. Vynález je obzvlášť užitočný v krajinách, kde nie je elektrina.

Trishula – príbory, ktoré môžeš konzumovať

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt trishula edible spoon

Trishula je indická spoločnosť, ktorá vyrába jedlé príbory z cesta. Cesto je zložené zo zmesi ryže, ciroku a pšeničnej múky. Miesi sa pomocou horúcej vody a pečie v predom pripravených formách. Výrobky sú 100% prírodné, čo znižuje ich vplyv na životné prostredie a zároveň pôsobia veľmi pozitívne na ľudí, ktorí svoj príbor môžu skonzumovať.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov