Zaujímavosti

Téby: Magické centrum egyptskej ríše na viac ako 3.000 rokov

Téby: Magické centrum egyptskej ríše na viac ako 3.000 rokov

videní: 5.1K

Staroveký Egypt a jeho svet je tak vzdialený súčasnému svetu, že napriek všetkým dochovaným pamiatkam a nálezom ho ani študovaní vedci nevedia úplne pochopiť. Rozdielov je skutočne mnoho, no jeden z najväčších je bezpochyby vnímanie života a smrti dnes, a v časoch starovekého Egypta. Dokážu nám tajomstvo odhaliť Téby?

Smrť v časoch staroveku znamenala niečo úplné iné ako znamená dnes pre nás. Egypťania vynakladali enormné úsilie na to, aby zomrelým zabezpečili blahobyt na druhom svete. V starovekom Egypte bolo uctievanie božstiev neodmysliteľnou súčasťou. Téby boli na viac ako 3 000 rokov centrom egyptskej Strednej a Novej ríše. Nie je pochýb, že aj to prispelo k tomu, že v Tébach nachádzame tie najvzácnejšie, najpompéznejšie a zároveň najzachovalejšie pamiatky a ruiny.

Na území dnešného Luxoru nachádzame chrámové komplexy. Za zmienku stojí predovšetkým Luxorský chrám, ktorý sa nachádza na juhu, na brehu rieky Níl. Bol postavený za vlády Ramzesa II. Sú preňho typické obrovské pylóny. Dnes sú už z neho bohužiaľ len ruiny. Chrám však používali ešte aj nástupcovia Alexandra Veľkého. Medzi stĺpmi predného nádvoria je dnes osadená islamská mešita, ktorá sa stále využíva.

thebes_1

thebes_5

Celé územie bolo posvätným miestom Amona už v 2. tisícročí pred naším letopočtom. Najstaršia časť chrámu, ktorá je aj dnes viditeľná, je nerozlučne spojená s menom Amenhotep III. Pre predstavu – nachádzame sa stále v 14.storočí pred naším letopočtom. Za faraónovej vlády nechal postaviť južnú svätyňu. Pred ňou bola postavená Slnečná dvorana, stĺporadie na sever od Slnečnej dvorany a predné nádvorie s pylónmi bolo postavené prevažne až za panovania Ramzesa II.

Od chrámu Amona-Re viedla dvojkilometrová cesta vyložená sfingami ku chrámovému komplexu Karnak (ktorý sa vtedy označoval Ipet-Isu). Centrálnym prvkom je Chrám Amona-Re s desiatimi pylónmi. K nemu je zo severu napojený Chrám boha Mesiaca Chonsu a z juhu Svätyňa bohyne matky Mut s posvätným jazerom. Podľa mytológie bol Chonsu synom Amona-Re a Mut. Práve títo traja tvorili tébsku triádu.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov