Zaujímavosti

Banská Štiavnica: Pýcha Slovenska, ktorá láka aj zahraničných turistov

Banská Štiavnica: Pýcha Slovenska, ktorá láka aj zahraničných turistov

videní: 4.3K

To, že sa za zážitkami a úžasnými pamiatkami nie vždy oplatí vycestovať zo Slovenska, už asi vieš. Aj na Slovensku máme skvosty, ktoré navštevujú nielen Slováci, ale aj tisícky obyvateľov zo zahraničia. Jednou takou destináciou je práve historické mesto, ktoré leží na strednom Slovensku – Banská Štiavnica. Pozrime sa na pár informácií o tomto banskom meste, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie.

Banská Štiavnica je presne jedno z tých slovenských miest, ktorého história siaha hlboko do minulosti. Nachádza sa na strednom Slovensku a má bohatú multikultúrnu minulosť. Banská Štiavnica sa preslávila predovšetkým ťažbou kovov (najmä striebrom), významnou banskou legislatívou, samosprávou a v neposlednom rade akademickou tradíciou. Mestskou pamiatkovou rezerváciou sa stala v roku 1950.

Mesto leží v chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy, ktorá za ňu bola vyhlásená už 22. septembra v roku 1979 s rozlohou 77 630 hektárov. Banská Štiavnica sa koncom roku 1993 zapísala do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

V meste bolo postavených viacero významných stavieb, predovšetkým sakrálnych. Medzi najdôležitejšie pomníky patrí Súsošie Svätej Trojice, Súsošie Panny Márie, Pomník Andreja Kmeťa, Busta Andreja Sládkoviča v Botanickej záhrade či Pomník padlých hrdinov. Za návštevu stojí taktiež mestský park Botanická záhrada, Kalvária a Park na križovatke.

In The Evening Street City Banská štiavnica

 

banska_stiavnica_3

By LureOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

V Banskej Štiavnici pramení rieka Štiavnica, ktorá tvorí prítok rieky Ipeľ. Má dĺžku niečo viac ako 54 kilometrov. Takmer celý jej tok na území mesta – čo je miestnou zaujímavosťou – tečie v súčasnosti v podzemí. Slúži ako kanalizačný zberač a na povrch sa dostáva až v dolnej časti mesta. Mesto dostalo meno práve podľa rieky Štiavnica, ktorá pri vzniku mesta tiekla na povrchu.

Neodmysliteľnou súčasťou okolia Banskej Štiavnice sú tajchy – umelé vodné nádrže – so sústavou technických diel. Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou mesta je Slovenské banské múzeum, pod ktoré spadá Banské múzeum v prírode, Starý a Nový zámok či Berggericht – mineralogická expozícia.

banska_stiavnica_1

Autor: JacquesverlaekenVlastné dielo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

V Banskej Štiavnici sa koná taktiež množstvo podujatí regionálneho i celoslovenského charakteru. Medzi ne zaraďujeme predovšetkým Salamandrove dni, ktoré sa už tradične konajú druhý septembrový týždeň. Súčasťou týchto dní je aj Salamandrový sprievod, ktorý návštevníkom ukáže dávny život banského mesta a jeho najznámejších postavičiek.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov