Zaujímavosti

Veľký čínsky múr: Stavba, ktorú skutočne vidieť aj z vesmíru?

Veľký čínsky múr: Stavba, ktorú skutočne vidieť aj z vesmíru?

videní: 6.1K

Stavba tak obrovská, že ju údajne vidieť až z vesmíru. Veľký čínsky múr bol vybudovaný dynastiou Ming a v podobe, ako ho poznáme dnes, ho stavali od konca 14. storočia až do začiatku 17. storočia. Ťahá sa naprieč severnou Čínou. Múr bol postavený z obáv, ktoré pretrvávali mnoho rokov. Čínski cisári mali pred nomádskymi kmeňmi obrovský rešpekt a tak sa rozhodli pre megalomanskú stavbu múru, ktorú dodnes navštevuje milióny turistov.

Pre čínske obce znamenali nomádske kmene zo severu neustálu hrozbu. Táto nevraživosť medzi usadenými kmeňmi a kočovníkmi trvala viac ako 1.000 rokov. Nemožno sa čudovať, že Číňania sa rozhodli s neustálym strachom skoncovať. Začali budovať rozsiahly obranný systém, ktorý na celej Zemeguli nemá obdobu – Veľký čínsky múr.

Je na mieste uviesť, že obdivuhodné nie sú len múry v pravom slova zmysle. Múry by sami osebe neznamenali bezpečie usadlíkov. K múrom bolo potrebné vymyslieť celú infraštruktúru. Teda komplexnú sieť ciest, pozdĺž ktorých vo väčších pevnostiach a opevnených domoch rozmiestnení vojaci. Na múroch nasledovali husto za sebou postavené obranné veže, ktoré – okrem iného – vytvárali signalizačnú reťaz.

cinsky_mur_5

cinsky_mur_4

Prvé múry sa datujú do obdobia od 7. do 4.storočia pred našim letopočtom. Vtedy však nešlo o ochranu pred nomádmi, ale o ochranu jednotlivých čínskych provincií medzi sebou. Čína bola zjednotená v roku 221 pred našim letopočtom a to dynastiou Čchin. Väčšina starých múrov bola zbúraná, čím sa umožnil jednoduchší prechod medzi jednotlivými provinciami. Následne sa začalo s výstavbou múrov na severe.

Stavebný materiál bol použitý v závislosti od prostredia, kde ten-ktorý múr či opevnenie stálo. V horách to bol kameň, v nížinách zase hlina.

Múry, ktoré sa dochovali do dnešných dní pochádzajú predovšetkým z čias vlády dynastie Ming. Ming vládla zhruba od 14. storočia až do storočia 17. Stavebným materiálom bola tentokrát tehla a vápenec. Múry boli teda omnoho pevnejšie a hrubšie.

V súčasnosti tvoria múry dĺžku neuveriteľných 6-tisíc kilometrov. Priemerná výška múru je 10 metrov, so základom širokým 7 až 8 metrov. Vrchná časť má šírku zhruba 4 až 5 metrov. Existujú ohlasy, ktoré hovoria o fáme viditeľnosti Veľkého čínskeho múru z vesmíru. V otázke pozorovania z kozmickej lode na nízkej obežnej dráhe sa často odpovede rozchádzajú. Nie je však vylúčené, že pri priaznivom osvetlení môže pozorovateľ s bystrým zrakom priebeh múru zazrieť.

cinsky_mur_3

cinsky_mur_2

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Pixabay

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov