Zaujímavosti

Spišský hrad: Jedna z naj pamiatok, akú máme v našej domovskej krajine


videní: 4.9K

Mnoho z nás cestuje za pamiatkami mimo Slovenskej republiky. Všetci poznáme ten pocit z neznámeho a exotického. My taktiež nie sme výnimkou. Pri pohľade na slovenské pamiatky by sme však mali spomaliť a uvedomiť si, že je množstvo našich národných krás, ktoré sa bez debaty oplatí navštíviť. Niektoré dokonca viackrát. Jednou z nich je práve Spišský hrad. Prehliadky sa uskutočňujú predovšetkým cez deň, ba čo viac, v letných mesiacoch sa dá navštíviť tento fenomén medzi hradmi aj v noci a zažiť neopakovateľnú atmosféru, ktorá sa uplynulý rok zakončila veľkou ohňovou šou. Povedzme si však pár faktov, ktoré by ste o Spišskom hrade – ako hrdý Slovák – mali vedieť.

Spišský hrad sa rozprestiera na vrchole travertínovej kopy Spišský hradný vrch. Vrch je dominantnou súčasťou širokého okolia. Stavbári vedeli, prečo sa rozhodli práve pre tento vrch.Spišský hrad je TOP pamiatkou regiónu Spiš. Leží na hlavnom cestnom ťahu spájajúcom Spiš a Šariš. Pri ceste po diaľnici z Košíc do Bratislavy ho v prípade priaznivého počasia môžete vidieť.

Svojou rozlohou je jeden z najväčších hradných komplexov na Slovensku. Rozloha je neuveriteľných 40 hektárov, ak chcete presnejšie, tak 41 426 metrov štvorcových. Napriek tomu, že leží v bezprostrednej blízkosti mesta Spišské podhradie, hrad patrí katastrálnemu územiu obce Žehra – jej miestnej časti Hodkovce, ktorá sa nachádza v okrese Spišská Nová Ves v Košickom kraji.

CC BY 2.5, Odkaz

CC BY 2.5, Odkaz

Autor: Pierre Bona – Vlastné dielo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Autor: Pierre BonaVlastné dielo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Písal sa rok 1993, keď sa Spišský hrad zaradil do národného kultúrneho dedičstva ako súčasť pamiatkového súboru Levoča. Od roku 1990 je hradné bralo spolu s hradným komplexom chránené ako chránený prírodný výtvor a od roku 1996 ako národná prírodná pamiatka Spišský hradný vrch. Od roku 2004 je súčasťou chráneného územia európskeho významu a v rámci európskej siete chránených území Natura 2000 SKUEVO105 Spišskopodhradské travertíny. Dosť bolo čísiel, poďme ďalej.

Spišský hrad nie je len unikátna stavebná pamiatka. Je taktiež významným artiklom dejín regiónu i celej krajiny. Mnohé historické okolnosti a udalosti sa priamo viažu na tento hrad. Z polohy hradu priamo vyplýva jeho obranná funkcia. Okrem iného – hradná stráž mala za povinnosť kontrolovať obchodné cesty vedúce zo Spiša na Šariš a opačne. Taktiež slúžil ako nárazník vojsk protivníka. Z toho vyplýva ďalšia skutočnosť – bol sídlom Spišskej župy a správcu kráľovských majetkov na Spiši.

By Michal Jakubský, CC BY 3.0, Link

By Michal Jakubský, CC BY 3.0, Link

By Michal Klajban - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By Michal KlajbanOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Pierre Bona, CC BY-SA 3.0, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov