Zaujímavosti

Alhambra: Perla Španielska s bohatou históriou

Alhambra

videní: 3.1K

Španielsko je bez pochyby turisticky zaujímavou európskou destináciou aj v dnešných dňoch. Dovolenkári sa do tejto krajiny hrnú predovšetkým kvôli moru a letnej dovolenke. Čoraz viac a viac však stúpa záujem aj o historické pamiatky. Jednou z nich, ktorú by si pri návšteve Španielska nemal opomenúť, je Alhambra, alebo ak chceš – Červený hrad.

Názov Alhambra – al hamra – Červený hrad, však nie je európskeho pôvodu. Ako si zrejme predpokladal, ide o arabské slovo. Arabi v tak kresťansky založenom štáte, akým Španielsko bezpochyby je? Nuž, je to tak. V súčasnosti áno. Je potrebné nazrieť do minulosti. Konkrétne do stredoveku, kedy bolo Španielsko dobyté z Afriky prúdiacimi dobyvateľmi – moslimami.

Arabská nadvláda, ktorá si podmanila takmer celý Pyrenejský polostrov, trvala zhruba do 14. storočia. Vtedy sa sily obrátili a Pyreneje patrili prevažne katolíkom. Arabi boli vytlačení do južnej Granady. Medzi nimi však boli aj architekti, kamenári či iní umelci. Tu sa začal príbeh Alhambry.

Na podnet Jusufa I. a Muhammada V. – dvoch sultánov z dynastie Nasrovcov, sa začala výstavba menšej vojenskej pevnosti s názvom Alhambra. Neskôr sa táto pevnosť ležiaca na skalnom pahorku stala ich sídlom a panovníckym centrom.

alhambra_5

alhambra_4

Komplex budov pozostáva – už tradične – z viacerých častí. Typickým pre arabskú kultúru je rozmiestnenie budov a sál okolo nádvoria. Sály sú usporiadané okolo hlavných nádvorí, a to podľa funkcie, ktorú plnia. Ako príklad môžeme uviesť sálu pre justíciu, sálu pre verejnú správu a podobne.

Ďalším typickým znakom pre islamskú kultúru sú týčiace sa stromy a jazierka. Oddeľujú navzájom od seba nádvoria, pasáže a sály a vytvárajú romantickú atmosféru, ktorú by si v Španielsku rozhodne mal zažiť.

Nemôžme  nespomenúť interiér. Viac ako 800-ročné skúsenosti pretavili stavbári do skutočnosti. Tu sa prejavila nielen tradičná islamská kultúra. Sú zreteľné aj prvky židovského obyvateľstva a predovšetkým kresťanstva. Veď arabskí panovníci, ktorí sídlili na Alhambre, boli v neustálom kontakte s európskymi architektonickými smermi.

By Slaunger - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By SlaungerOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Najznámejšie nádvorie – Nádvorie koncilu, alebo teda El Mexuar, bolo postavené už v roku 1356. Vtedajším obyvateľom Alhambry slúžilo ako administratívne centrum. Pri návšteve odporúčame nazrieť aj do Myrtového dvora, ktorý je súčasťou Maurského paláca. Medzi najznámejšia patrí aj Leví dvor, nazvaný podľa fontány, na ktorej je vyobrazených 12 levov.

Pod stúpajúcim vplyvom kresťanstva a znovudobytia Španielska kresťanmi sa mnoho pamiatok prestavalo a prispôsobilo potrebám vtedy žijúceho obyvateľstva. Veľa z nich sa však zachovalo v originále, a tak si môžeme výlet v Španielsku obohatiť aj o túto historickú perlu – lokalitu Alhambra.

Alhambra

alhambra_1

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: pxhere 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov