Zaujímavosti

Mont-Saint-Michel: Morská Bastila, ktorá sa dvakrát denne striedavo stáva ostrovom a pevninou

Mont-Saint-Michel: Morská Bastila

videní: 4.4K

Ako ti už názov evokuje, nachádzame sa vo Francúzsku. Respektíve na území Francúzska – na prílivovom ostrove Mont-Saint-Michel. Pre predstavu a orientáciu – ostrov leží necelý kilometer od brehov Normandie. Je však zaujímavejší, ako sa na prvý pohľad môže javiť…

Benediktínsky kláštor postavený na žulovej skale Mont-Saint-Michel na brehu mora je ukážkou toho, že premyslené a zmysluplné veci môžu byť zároveň krásne. Nachádzame sa vo Francúzsku a predstavujeme ti opäť destináciu, ktorú by si pri potulkách touto veľkou historickou krajinou určite mal navštíviť.

Ostrov Mont-Saint-Michel sme na začiatku článku síce spomenuli, ale nepovedali sme to najpodstatnejšie. Prílivový most obklopuje pobrežná plytčina. Inými slovami, v čase, keď je príliv, ide o skutočný ostrov – hĺbka vody dosahuje v určitých miestach až 14 metrov. V čase odlivu sa more stiahne hlboko do svojho koryta a na kratučký čas sa ostrov stane súčasťou pevniny. Táto udalosť sa opakuje dvakrát za deň. Nebolo to však stále tak. Niekedy zhruba v 8. storočí, tsunami, ktoré danú oblasť zasiahlo, pravdepodobne vyplavilo vtedajšie lesy.

mont-saint-michel-2687654_1280

Mont-Saint-Michel: Morská Bastila

Čo sa na prílivovom ostrove nachádza? História siaha do roku 706 nášho letopočtu. Prvý chrám tam bol postavený práve v tomto roku, o čom sa nám zachovali zmienky predovšetkým v spojitosti s tajomnou legendou. Miestny biskup menom svätý Aubert mal videnie. Zjavil sa mu archanjel Michal a požiadal ho, aby dal na ostrove postaviť svätyňu. Toto zjavenie sa opakoval viackrát. Aubert však odmietol naslúchať hlas videnia. Podľa legendy sa archanjel Michal zjavil Aubertovi ešte raz a vypálil mu prstom do lebky dieru. Asi nemusíme dodávať, že bol chrám do roka postavený…

Benediktíni sem pricestovali v roku 966. Po príchode založili opátstvo a postavili nový chrám. Bol postavený v normansko-románskom štýle. Po požiari v 13. Storočí ho však zrekonštruovali v štýle gotickom.

Opátstvo prekladalo latinské preklady Archimeda, ktorými výrazne prispeli k vzdelaniu zvyšku Európy. Vplyv opátstva však upadal. Mnísi sa odsťahovali. Po francúzskej revolúcii sa tento krásny ostrov premenil na väzenie. Prischla mu prezývka „morská bastila“. V roku 1966 sa na ostrov vrátil život v podobe znovunasťahovania mníchov.

mont-saint-michel-2489345_1280

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Library of Congress‘s Prints and Photographs division, ppmsc.05136Commons:Licensing, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov