Zaujímavosti

Rím: Čo ponúka historické centrum jedného z najstarších európskych miest?

Rím

videní: 4.0K

V dnešnom článku sa pozrieme na historické centrum hlavného mesta Talianska. Rím patrí medzi mestá, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť aspoň jedenkrát za život. Mohli by sme sa domnievať, že čo sa historického centra Ríma týka, množstvo pamiatok je zapísaných do svetového dedičstva UNESCO. Veľmi by sme sa mýlili. Otázkou je prečo?

Predtým, ako si zodpovieme otázku, pozrime sa na jednotlivé pamiatky, ktoré už stáročia neodmysliteľne patria talianskemu hlavnému mestu Rím. Jednou z najdôležitejších starovekých pamiatok je bez pochyby Forum Romanum. Forum Romanum tvorilo hlavné námestie Ríma. Bolo dejiskom obchodu, politiky a v nemenšej miere celého verejného života.

Sú tam postavené z historického hľadiska najdôležitejšie rané chrámy ako Romulov chrám, Saturnov chrám, Vestin chrám a mohli by sme pokračovať. Taktiež boli postavené prvé baziliky, ktoré v nasledujúcich desaťročiach slúžili ako vzor pre ďalšie kresťanské baziliky po celom svete. Počas obdobia cisárstva boli postavené susedské alebo ak chcete cisárske fóra. Odborná verejnosť je presvedčená, že najkrajším je práve Trajánovo fórum spolu s Trajánovym stĺpom, ktorý siaha až do výšky 38 metrov.

rim_3

Bolo by hriechom nespomenúť vtedajšie centrum zábavy. Medzi pahorkami Aventinus a Palatinus sa nachádzal štadión s názvom Circus Maximus s kapacitou – podľa niektorých historikov – až 300.000 miest. Ak túto kapacitu porovnáme hoci s novým – pred nedávnom dobudovaným – Národným futbalovým štadiónom na Slovensku(s kapacitou 22 500) – je skutočne neuveriteľne veľké číslo.

Circus Maximus bol Mekkou pre konské dostihy. Štadión sa využíval aj po páde ríše. Dodnes sa nám dochovala iba dráha. Budovy zmizli a kamene boli použité na okolité stavby.

Architektonicky je zrejme najzaujímavejšou budovou budova Panteónu postavená v roku 126 nášho letopočtu. Dnes slúži ako katolický kostol hoci bol pôvodne postavený na počesť pohanských bohov Ríma.

Suma sumárum, návšteva hlavného mesta Talianska rozhodne stojí za to! Je množstvo pamiatok, ktoré je možné vidieť a v tomto článku z kapacitných dôvodov neboli vymenované. Odpoveďou na počiatočnú otázku, ktoré z pamiatok sú svetovým kultúrnym dedičstvom je, že ich menovanie nie je dôležité. Nie je dôležité z toho dôvodu, pretože centrum Ríma je svetovým dedičstvom ako celok samo osebe.

Autor: <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Oliver-Bonjoch" title="User:Oliver-Bonjoch">Oliver-Bonjoch</a>, <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Tillea" title="User:Tillea">Andreas Tille</a>, <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Pasgabriele" title="User:Pasgabriele">Pasgabriele</a>, <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:NormanB" title="User:NormanB">NormanB</a>, <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Raboe001" title="User:Raboe001">Ra Boe</a>, <a href="https://it.wikipedia.org/wiki/Utente:Larky" class="extiw" title="it:Utente:Larky">Roberto Larcher</a>, collection by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:DaniDF1995" title="User:DaniDF1995">DaniDF1995</a> – <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/File:Roma_dall%27aereo.JPG" class="image"></a>Photo by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Oliver-Bonjoch" title="User:Oliver-Bonjoch">Oliver-Bonjoch</a>, cc-by-sa-3.0<a href="//commons.wikimedia.org/wiki/File:RomaCastelSantAngelo.jpg" class="image"></a>Photo by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Tillea" title="User:Tillea">Andreas Tille</a> (<a rel="nofollow" class="external free" href="http://fam-tille.de/italien/rom/2004_029.html">http://fam-tille.de/italien/rom/2004_029.html</a>), cc-by-sa-3.0<a href="//commons.wikimedia.org/wiki/File:Piazza_della_repubblica_hdr.jpg" class="image"></a>Photo by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Pasgabriele" title="User:Pasgabriele">Pasgabriele</a>, cc-by-sa-3.0<a href="//commons.wikimedia.org/wiki/File:ColosseumAtEvening.jpg" class="image"></a>Photo by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Tillea" title="User:Tillea">Andreas Tille</a> (<a rel="nofollow" class="external free" href="http://fam-tille.de/italien/rom/2004_046.html">http://fam-tille.de/italien/rom/2004_046.html</a>), cc-by-sa-3.0<a href="//commons.wikimedia.org/wiki/File:Rome_-_St.Peter%27s_Basilica_-_Dome_as_seen_from_the_Passetto_at_night_0988.jpg" class="image"></a>Photo by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:NormanB" title="User:NormanB">NormanB</a>, cc-by-sa-3.0<a href="//commons.wikimedia.org/wiki/File:Trevi_fountain_in_Rome_2004_(RaBoe).jpg" class="image"></a>Photo by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Raboe001" title="User:Raboe001">Ra Boe</a>, cc-by-sa-3.0 (de)<a href="//commons.wikimedia.org/wiki/File:Vittoriano_di_notte.jpg" class="image"></a>Photo by <a href="https://it.wikipedia.org/wiki/Utente:Larky" class="extiw" title="it:Utente:Larky">Roberto Larcher</a>, cc-by-sa-3.0, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0" title="Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0">CC BY-SA 3.0</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44313271">Odkaz</a>

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Bert Kaufmann, Link, CC BY-SA 2.0, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov