Zaujímavosti

Mesto Bruggy: “Belgické Benátky” boli kedysi hospodárskym centrom Európy

Belgické mesto Bruggy – významné hospodárske centrum Európy

videní: 4.9K

Pri potulkách Európou vás môže zlákať aj západoeurópska krajina s viac ako 10 miliónmi obyvateľov – Belgicko. V prípade, že vaše kroky povedú do Flámska, nemali by ste opomenúť mesto Bruggy. Možno málokto vie, že práve toto mesto bolo kedysi hospodárskym centrom Európy. A neschudobnelo ani dodnes.

Mesto Bruggy, ktorého história siaha až do rímskeho obdobia získalo štatút mesta v roku 1128. O pár rokov priviala do mesta šťastie obrovská víchrica. More vyplavilo časť pobrežia, čo spôsobilo, že sa medzi mestom a morom otvoril prírodný kanál. Tým sa otvorila obrovská cesta k obchodu. V istom období sa – okrem iných remesiel – stalo mestom číslo 1 predovšetkým v tkáčskom remesle.

Ako to už býva, úspech plodí ďalší úspech. Spolu s obchodom sa rozvinul aj peňažný trh. V roku 1309 v Bruggy otvorili pravdepodobne prvú burzu na svete. Trhy mesta boli preslávené po celej Európe, čo prilákalo mnoho obchodníkov aj z ďalekej Ázie. Mesto zažívalo nevídanú konjuktúru a stalo sa centrom flámskeho života.

Belgické mesto Bruggy – významné hospodárske centrum Európy

bruges-2703987_1920

bruges-3889129_1920

Rozvoj mesta čo do obchodu a peňazí spôsobil aj rozvinutie kultúry – konkrétne belgickej a holandskej renesancie. Okrem iných tu žil a pôsobil svetoznámy flámsky maliar, ktorý preslávil predovšetkým olejomaľbu – Jan van Eyck.

Prišiel koniec 15. storočia a najväčšia sláva mesta začala opadať. Hladina morského kanála klesala a po čase sa stala úplne nesplavnou. V 16.storočí sa sa centrum obchodu začalo presúvať do Stredomoria. S recesiou nastal v 19.storočí aj odliv obyvateľstva mesta Bruggy a to z pôvodných 200.000 na zhruba štvrtinu.

Pre Bruggy nastali storočia úpadku. Mesto sa začalo prezývať „mŕtvym mestom“. Na druhej strane sa však zachovala pôvodná architektúra, ktorá sa z dôvodu odlivu obyvateľstva neprispôsobila novým a novým trendom. Mimoriadne dobre sa zachovalo stredoveké centrum Bruggy. Budovy, kanály mesta zostali takmer nedotknuté.

Znovuzrodenie mesta začalo na počiatku 20.storočia. Bruggy bolo zachránené predovšetkým raným turizmom. Sprístupnil sa morský kanál a tak lode mohli v pokoji preplávať. Na konci tohto kanálu dnes stojí jeden z najmodernejších prístavov Európy. Mesto Bruggy sa v roku 2000 stalo súčasťou svetového dedičstva.

bruges-1508376_1920

bruges-2115481_1920

bruges-1792519_1920

Zdroj: topdesat
Zdroj fotografií: Pixabay

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov