Zaujímavosti

Archimedes: 5 zaujímavostí, o ktorých si pravdepodobne nevedel

Archimedes: 5 zaujímavostí, o ktorých si pravdepodobne nevedel

videní: 8.4K

Legendárny Archimedes nebol len vynikajúcim matematikom, ale tiež fyzikom, vynálezcom, astronómom a filozofom. Považuje sa za jedného z najvýznamnejších matematikov obdobia staroveku. Jeho život skončil tragicky. Bol zavraždený rímskym vojakom pri obrane mesta Syrakúzy.To si však už pravdepodobne vedel. Teraz sa pozrime na 5 zaujímavostí, o ktorých si pravdepodobne netušil.

1. Posledné slová

Posledná slová, ktoré Archimedes pred smrťou vyslovil sa stali legendárnymi. Povedal: „Neruš moje kruhy.“ Vojak, ktorému bol odkaz venovaný, nepočúvol. Zdvihol meč a sekol. Stalo sa tak v roku 212 pred našim letopočtom v meste Syrakúzy, ležiacom na talianskom ostrove Sicília. Tak skonal jeden z najvýznamnejších matematikov staroveku.

2. Archimedov zákon

Archimedes bol zavraždený vo veku 75 rokov. Na dané obdobie to bol skutočne úctyhodný vek. Zoznam jeho objavov a vynálezom je snáď nekonečný. Jeho špecializácia bola upriamená na matematiku, fyziku a mechaniku. Asi najznámejší je zákon, ktorý po ňom pomenovali: „Teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované silou, ktorá je rovná s hmotnosťou vytlačenej kvapaliny.“ Traduje sa, že mu to napadlo v momente, keď sa kúpal vo vani.

 

3. Archimedes a jeho ďalšie vynálezy

Vynálezov bolo skutočne veľa. „Dajte mi pevný bod a ja pohnem zemeguľou!“ Týmito slovami svojho času prezentoval Archimedovu skrutku a kladkostroj. Za zmienku rozhodne stoja aj obranné mechanizmy z dielne Archimeda. Práve vďaka nim vzdorovali Syrakúzy dobytiu Rimanmi. Skonštruoval žeriavy, ktorých ramená zdvihli rímske lode do vzduchu a následne ich pustili, čo spôsobilo narušenie konštrukcie a následné potopenie. Rimanov tieto mechanizmy pripravovali o rozum. Celý proces bol spojený – ako opisuje historik Plutarchos – „s hrozivým hukotom a neuveriteľnou rýchlosťou“.

 

4. Pí

Archimedovi sa pripisuje aj objavenie infinitezimálneho počtu a objaviteľa kvadratúry kruhu, čísla pí, ktorého hodnotu určil medzi 3,141 a 3,142.

 

5. Budúce generácie

Archimedes bol výnimočný nielen v objavoch. Oproti svojim rovesníkom všetko zaznamenával a spisoval. Väčšinu jeho učebníc a textov poznáme iba vďaka zmienkam o nich v dokumentoch iných dielach starovekých autorov. V roku 2006 však prišlo veľké prekvapenie. Tím amerických vedcov zverejnil správu, že môžu prezentovať nový Archimedov text. Verejnosť bola v úžase!

Zdroj: | topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Domenico FettiLinkLink

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov