Zaujímavosti

Krutá porážka Rímskych légii: Bitka v Teutoburskom lese

Krutá porážka Rímskych légii: Bitka v Teutoburskom lese

videní: 4.4K

Písal sa rok 9 nášho letopočtu. V Germánii putovali lesmi 3 rímske légie. Sťahovali sa z východných bojísk do zimných oblastí na Rýne, ktoré využívali ako tábory. Chystali sa cisárovi Augustovi odovzdať správu, že všetky svoje ťažké bojové úlohy splnili. Do Ríma však nikdy nedorazili… Bitka v Teutoburskom lese znamenala zlom v bojoch Rimanov. 

Rímske armády bojovali proti germánskym kmeňom, a bojovali úspešne. Dobyli rozľahlé územia. Vrchným veriteľom bol Publius Quinctilius Varus. Dobytie Germánie malo byť jeho životným poslaním. Jeho blízkym spolupracovníkom bol aj jeden Germán menom Arminius. Arminius viackrát pomohol Rimanom a dal im nielen kľúčové informácie ale aj vojenskú pomoc v podobe svojich bojovníkov. Varus mu bol zaviazaný a bezvýhradne mu veril, čo sa jemu a jeho bojovníkom nevyplatilo.

Pri bezstarostnom putovaní Germániou Rimania nedodržiavali pohotovostné bojové postavenie. Neočakávali, že ich niekto napadne. Dokonca ani keď Arminius poslal svojich mužov preč so slovami, že idú zmobilizovať ďalších bojovníkom do spolupráce s Rimanmi, to Varusovi neprišlo podozrivé.

Prišiel útok. Pre Rimanov pochodujúcich v dlhom rade bol nesmiernym prekvapením. Germánski bojovníci ich napadli zo všetkých strán. Rímske légie zvyknuté víťaziť utrpeli ťažkú porážku. Boje v daždi a blate sa tiahli viac dní, čo morálke Rimanov rozhodne nepomohlo. Na bojisku zostalo množstvo mŕtvych. Varus vedel, čo sa od neho očakáva. Vbodol si do brucha meč. Nasledovali ho aj jeho velitelia.

Na druhej strane Arminius bol germánskym hrdinom. Z víťazstva sa však netešil dlho. Medzi Germánmi sa strhli boje a vlastní príbuzní o 12 rokov, po víťaznej bitke, Arminia zavraždili.

Táto bitka vstúpila do dejín ako Varova bitka, alebo tiež historikmi nazývaná Bitka pri Teutoburskom lese. Táto bitka bola pre Rimanov o to devastujúcejšia, keď na miesto dorazil rímsky vojvodca, ktorý chcel potvrdiť svoju akčnosť, Germanicus a spolu s družinou objavil vybielené kosti rímskych vojakov, telá povešané na stromoch, hlavy napichnuté na kópiách. Germáni svojich pochovali, ale Rimanov nechali na mieste ich porážky doslova splynúť s prírodou.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Nikater, CC BY-SA 4.0, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov