II. svetová vojna

Poklad nacistov: Zlatá horúčka, ktorá vypukla hneď po druhej svetovej vojne

Poklad nacistov: Zlatá horúčka, ktorá vypukla hneď po druhej svetovej vojne

videní: 8.4K

Zlatá horúčka. Presne tak by sa dala nazvať davová psychóza, ktorá vypukla po druhej svetovej vojne. Poklad nacistov hľadali všetci, nielen úrady a bývalí vlastníci nahromadeného „pokladu“ a ich potomkovia, ale aj amatérski bádatelia. Hľadalo sa snáď všade – v baniach, v tuneloch, v priekopách či jaskyniach. No zdalo sa, že poklad nacistov sa prepadol pod čiernu zem.

Nie je tajomstvom, že nacisti na svojich výpravách brali všetky cennosti, ktoré dokázali odniesť. Zlato, klenoty, šperky či drahokamy sa mali medzi inými miestami nachádzať aj v Toplitzsee v Salzkammergute v Rakúsku. Toto miesto sa stalo symbolom miesta, na ktorom sa množstvo ľudí snažilo nájsť poklad nacistov.

Po skončení druhej svetovej vojny sa začalo rozsiahle pátranie nielen na národnej, ale aj na medzinárodnej úrovni. Túžba po zlate bola ohromná.

O Toplitzsee kolovali rôzne legendy. Údajne tam mali nacisti z lode vysypať debny s falošnými librovými bankovkami, ktoré sa vyrábali v pracovných táboroch. Plánovali ich dať do obehu a znehodnotiť tak britskú menu. Pátrači však tápali. Zlom prišiel v roku 1959. Nemeckí potápači, ktorí prehľadávali jazero, narazili na debnu s falošnými 50-librovými bankovkami. Práce však boli namáhavé. O pár rokov na to prišiel jeden z potápačov o život a rakúska vláda všetky práce prebiehajúce pod vodou zakázala. V jazere sa nakoniec zlato nepodarilo nájsť.

Úspešnejší boli americkí pátrači v prípade hľadania pokladu v bani neďaleko Merkersu v Durínsku. V hĺbke asi 500 metrov objavili neskutočný úlovok. V bani sa našlo 220 ton zlata zo zásob Nemeckej ríšskej banky. Malo ísť v prepočte asi o 80 % zlatých devízových rezerv Tretej ríše. V bani objavili aj umelecké diela a taktiež ukradnuté klenoty.

Už počas vojny sa spojencom podarilo viacero úlovkov. Po vojne založili víťazné mocnosti v zložení Francúzsko, USA a Veľká Británia „Tripartite Gold Comission“, ktorá slúžila na prinavrátenie odcudzených majetkov ich pôvodcom. Cieľom bolo doviezť ukradnuté zlato do vlasti.

Ak by ste sa nazdávali, že po viac ako 70. rokoch od skončenia druhej svetovej vojny túžby a snahy po hľadaní ďalších nacistických pokladoch utíchajú, ste na omyle. V roku 2015 zachvátili verejnosť média správami o tajnom nacistickom vlaku, ktorý mal prevážať obrovské množstvo zlata. Opancierovaný nemecký vlak mal bez stopy zmiznúť v okolí Walbrzychu v Dolnom Sliezsku v Poľsku. Podľa informácii pamiatkového úradu sa mal vlak nachádzať 70 metrov pod zemou, v baníckej oblasti. Túto informáciu mali potvrdiť aj dvaja pátrači, ktorí sa do týchto tunelov nechtiac zatúlali.

Poľské úrady však upozorňujú nad nestálosťou starých banských šácht a nebezpečenstvom ich zrútenia. Taktiež dodávajú, že bájny pancierový vlak, ktorý sa mal v Poľsku stratiť, mohol obsahovať len zbrane a granáty určené na vedenie vojny. V ďalšom postupe je potrebné okrem prírodných prekážok prekonať aj tie byrokratické.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: National Archives and Records Administration, 5757188Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov