Zaujímavosti

Legenda Divokého západu: Billy the Kid

Legenda Divokého Západu: Billy the Kid

videní: 3.9K

Jednou z najznámejších osobností Divokého Západu bol pištoľník prezývaný Billy the Kid, ktorý bol zastrelený ako 21-ročný. Svojim krátkym, ale o to intenzívnejším životom sa zaradil medzi legendárne mená ako Buffalo Bill, Doc Holiday a Wyatt Earp. Povedzme si niečo o živote a smrti tohto slávneho westernového hrdinu.

Ak sa pýtaš, kde sa kovboj, akým bol Billy the Kid, narodil, neodpovieme ti. Je totiž skutočne namáhavé a niekedy až nemožné zrekonštruovať život človeka, ktorý prežil krátky, ale intenzívny život a ktorého meno je symbolom Divokého západu. A čo viac, o Billym sa vytvorilo množstvo legiend. O to ťažšie je mapovanie jeho krokov životom.

Máme na Billyho pozerať ako na pištoľníka, zloducha, smilníka, alebo ako na muža, ktorého prenasledovali neprávom?

Nad jeho menom a minulosťou visí mnoho otáznikov, na ktorých sa historici nevedia zhodnúť. Jedno je však isté – jeho pravé meno bolo Henry McCarty. Matku stratil priskoro. Na Divokom západe nebol priestor pre romantikov. Billy vedel, že ak chce prežiť, musí sa so životom vyporiadať nie úplne v rámci zákona. Divokým západom putoval niekedy sám, inokedy zas v družine.

Jeho turbulentný život spôsobil mnohonásobné zvyšovanie odmeny vypísanej za jeho dolapenie. Nie všetko, čo sa mu v minulosti prisudzovalo, skutočne spáchal. Z 21 vrážd, za ktorými mal Billy stáť, v skutočnosti pripadá na jeho účet „len“ osem a možno len šesť.

Po jednej z bitiek, ktorá skončila smrťou Billyho najväčšieho rivala, datovanej v roku 1877,  bol Billy súdom v neprítomnosti odsúdený na trest smrti. Automaticky sa zaradil medzi „Most Wanted People“ Divokého západu. Rozhodol sa pre krycie meno William H. Bonney. Neskôr sa zamotal do „vojny dobytkárov“ v Lincoln County. Z mnohých veľkostatkárov si po niekoľkých vraždách, ktoré mal na svedomí, z ich radov urobil nepriateľov na život a na smrť. Spravodlivosti naďalej unikal.

V jednu letnú noc sa však podarilo novozvolenému šerifovi menom Pat Garret prísť Billymu na stopu. Písal sa 14. júl 1881. V noci šerif, pre ktorého bola okrem plnenia zákonnej povinnosti motivujúca aj vysoká odmena za dolapenie Billyho the Kida, vtrhol do spálne vo Fort Summer v štáte Nové Mexico, kde ležal Billy the Kid s milenkou. Bez predošlého varovania ho – podľa oficiálnej správy – zastrelil dvoma výstrelmi. Druhý výstrel schytal Billy priamo do srdca a bol na mieste mŕtvy. Billy the Kid mal vtedy iba 21 rokov.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej foto: 
Ben Wittick (1845–1903)FileLink

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov