Zaujímavosti

Rudolf Roessler: Neobyčajný príbeh špióna, ktorý prežil 2. svetovú vojnu

Rudolf Roessler: Top špión, ktorý prežil 2.svetovú vojnu

videní: 4.8K

Druhá svetová vojna fascinuje mnoho ľudí aj viac ako 70 rokov po jej skončení. V druhej svetovej vojne bol naplno využitý potenciál tajných služieb a špiónov oboch bojových polí. My ti teraz prinášame príbeh o jednom z nich, ktorému sa 2. svetovú vojnu podarilo prežiť. Jeho meno je Rudolf Roessler a pokojne ho môžeme zaradiť do TOPdesať špiónov druhej svetovej vojny.

 

Začiatok kariéry špióna

Rudolf Roessler zomrel v roku 1958, teda trinásť rokov po skončení druhej svetovej vojny. Jeho začiatok kariéry neprebiehal tak, ako sme zvyknutí z akčných filmov. Narodil sa v roku 1897 v Bavorsku. Pracoval ako vydavateľ a divadelný kritik. Po nástupe nacistického režimu v roku 1933 sám na vlastnej koži zažil, ako sa nacisti správali ku svojim odporcom. Zásahy do kultúry boli zreteľné. Tí, ktorí sa odmietali podvoliť, boli prenasledovaní.

Vydavateľstvo ako prostriedok špionáže

Roessler sa rozhodol emigrovať do Švajčiarska a v Luzerne založil vlastné vydavateľstvo. Mohlo by sa zdať, že pred režimom jednoducho utiekol. Opak bol však pravdou. Rozhodol sa bojovať proti Hitlerovi a jeho režimu tým, čo mal k dispozícii. Vydával tituly, ktoré ostro kritizovali nacistický režim. Taktiež vo vydavateľstve ponúkal literárny priestor pre španielskych a ruských exulantov.

Vydavateľstvo mu slúžilo ako krytie pri budovaní siete informátorov. Prostredníctvom neho mohol informovať zahraničie o Hitlerových aktivitách a plánoch. Jeho práca bola pedantná do takej miery, že sa historikom jeho akcie nepodarilo dopodrobna zrekonštruovať. Pravdepodobne čerpal zo siete kontaktov na nadnárodnej kultúrnej scéne. Do tohto kruhu mali patriť aj vysokopostavení dôstojníci, politici a národohospodári.

 

Krycie meno Lucy

Je isté, Rudolf Roessler pracoval pod krycím menom Lucy. Jeho kľúčovou spojkou bol Werther, ktorého identita nie je dodnes známa. Existoval vôbec nejaký Werther, alebo išlo len o fiktívnu postavu? Nenápadný Roessler pôsobiaci v Luzerne bol bezpochyby sčítaný. Meno Werther bolo vypožičané z Goetheho románu Utrpenie mladého Werthera. Všetky informácie od Werthera odosielala Lucy priamo do Moskvy. Tak sa Moskva dozvedela aj o vojenskej operácii v Rusku s názvom „Citadela“.

Existujú pochybnosti o totožnosti Werthera. Časť historikov si myslí, že šlo o vysokopostaveného nemeckého dôstojníka, časť je názoru, že Werther bol len vymysleným bezpečnostným opatrením Roessler.

Roesslerova sieť fungovala skutočne dobre. V roku 1944 dobyl Wehrmacht poľské mesto Łomża. Veliteľ jednotky bol obzvlášť prekvapený, keď v jednom z bunkrov objavil prepis vlastného  bojového rozkazu. Na Roessler a jeho ľudí sa však neprišlo. Ich práca bola tichá a efektívna.

 

Na sklonku kariéry

Stopy špionáže viedli do Švajčiarska. Roessler bol v rokoch 1944 – 1945 dv krát zatknutý a postavený pred švajčiarsky súd. Do Nemecka ho však nevydali, keďže sudca konštatoval, že svojou činnosťou hájil aj záujmy Švajčiarska. Napriek tomu sa Roessler nestiahol do úzadia. Konjunktúra špionáže v období studenej vojny vrcholila. V roku 1947 pracoval ako agent pre Československo. V roku 1953 bol opäť zatknutý švajčiarskymi úradmi a tentokrát bez trestu neobišiel. Dostal 21 mesiacov väzenia. Tým sa skončila kariéra špióna menom Rudolf Roessler. Skonal až po druhej svetovej vojne dňa 11. decembra roku 1958, vo veku 61 rokov v Kriensi, v kantóne Luzern.

Zdroj: GoingPostal | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov