TOP 10

Smutný rebríček: Tieto krajiny zažívajú najvyššiu mieru vrážd


videní: 6.8K

Krajiny s najvyššou mierou násilných úmrtí ťa môžu prekvapiť. Je známe, že moderný svet je všetko, len nie bezpečné miesto. Aj napriek tomu je šokujúce názorne vidieť, ako nebezpečný môže byť svet naozaj. V dnešnom zozname sa pozrieme do všetkých kútov sveta cez medzinárodnú štatistiku o vraždách. Na základe počtu vrážd na 100 000 obyvateľov za rok nám táto štatistika umožní zistiť, ktoré krajiny majú najvyššiu mieru zabití. Chceš vedieť, ktoré krajiny to sú? Tak potom ti predstavujeme TOP10 krajín s najvyššou mierou vrážd na svete.

 10. Južná Afrika, 33,97

vrážd
Južná Afrika je domovom asi 54 miliónov ľudí a má naozaj veľmi vysokú mieru vrážd, útokov, znásilnení a iných násilných zločinov. Štatistiky publikované miestnou políciou naznačujú, že v Južnej Afrike je každodenne zavraždených okolo 50 ľudí, čo je naozaj alarmujúce číslo. Našťastie miera vrážd pomaly klesá.

9. Svätý Krištof a Nevis, 34,23

svaty kristof
Ide o ostrovy nachádzajúce sa na východe Karibského mora. Svätý Kryštof a Nevis je najmenší suverénny štát v oblasti. Ale dokonca aj medzi 50 000 obyvateľmi je značný počet tých, ktorým očividne nevadí zabíjať iných. S priemerným podielom 33,6 vrážd na 100 000 ľudí sa Svätý Krištof a Nevis umiestnili na 9. mieste.

8. Svätý Vincent a Grenadíny, 36,46

svaty vincent
Svätý Vincent a Grenadíny je ďalšia malá krajina v karibskej oblasti s mimoriadne vysokou mierou vrážd. Podľa štatistík INTERPOLu sa tu okrem vrážd dejú aj znásilnenia, lúpeže a iné útoky.

7. Belize, 37,60

belize

S rozlohou 22 800 štvorcových kilometrov a populáciou približne 340 000 obyvateľov je Belize najmenej husto osídlená krajina v strednej Amerike. Aj napriek úžasným prírodným krásam, táto krajina nie je dobrým miestom pre život. Obrovská miera vrážd, takmer 45 prípadov na 100 000 obyvateľov, spôsobuje, že Belize je jednou z najnebezpečnejších krajín na svete. Vraždy sú mimoriadne časté v mestskej časti Belize, kde sa napríklad v roku 2007 stala až polovica všetkých vrážd z tohto roka.

6. Lesotho, 41,25

vrážd

Ide o malý vnútrozemský štát v Afrike. Takmer polovica obyvateľov krajiny žije pod hranicou chudoby, čo je čiastočne zodpovedné za obrovskú kriminalitu a vysokú ročnú mieru vrážd.

5. Jamajka, 47.01

vrážd

Jamajka je ďalším predstaviteľom z Karibiku, ktorý sa umiestnil na tomto zozname. Mnohé roky je krajina známa tým, že má jednu z najvyšších mier vrážd na svete. Najnovšie štatistiky od Úradu OSN pre drogy a kriminalitu to opäť potvrdili. Vraždy a násilné trestné činy sú obzvlášť časté vo veľkých mestách, ako je napríklad Kingston, hlavné mesto Jamajky.

4. Panenské ostrovy, 49,26

panenske ostrovy

Aj napriek tomu, že tieto ostrovy sú územím USA a miestom s vysokou mierou turizmu a návštevnosti, Panenské ostrovy sú na vrchole najnebezpečnejších ostrovov v Karibiku. Miera násilných úmrtí sa každoročne zvyšuje, v roku 2018 to bolo až 49,26.

3. Venezuela, 56,33

Venezuela.svg_

Venezuela je známa ako jeden z najväčších svetových exportérov ropy, ale tiež ako krajina s všadeprítomným a neobvykle vysokým výskytom vrážd. V minulom roku sa len 19% miestnych obyvateľov cítilo bezpečne a mali na to dobrý dôvod – počet vrážd sa totiž každoročne zvyšuje.

2. Honduras, 56,52

Honduras.svg_

Podľa Úradu OSN pre drogy a kriminalitu má Honduras s 8,25 miliónmi obyvateľov jednu z najvyšších mier násilných úmrtí spomedzi všetkých krajín na svete. Kedysi to bolo dokonca najnebezpečnejšie miesto s priemerom vrážd až 86,5. Síce je v súčasnosti toto číslo nižšie, stále to však stačí na to, aby sa Honduras dostal na druhé miesto v rebríčku. Súčasná miera je 56,52 vrážd na 100 000 ľudí. Vzhľadom na to, že Honduras je populárnou dovolenkovou destináciou, turisti sú často obeťami rôznych násilných trestných činov.

1. Salvádor, 82,84

El_Salvador.svg_

Je to krajina Strednej Ameriky, hlboko zasiahnutá  dlhodobou a zničujúcou občianskou vojnou (1979 – 1992). Mimoriadne vysoká miera násilných úmrtí v tejto krajine súvisí s gangmi a kriminalitou mladistvých. Napríklad v roku 2004 bolo až 60% vrážd spáchaných v Salvadore miestnymi gangmi, ktoré súťažili o moc a územie.

Zdroj: List25 topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov