TOP 10

10 nezvyčajných vecí, ktoré môžeme bez problémov zjesť

10 nezvyčajných vecí, ktoré môžeme bez problémov zjesť

videní: 8.5K

Dnešné moderné technológie sa snažia zabezpečiť udržateľnú budúcnosť vynálezom jedlých fliaš či obalov. No v prírode je omnoho viac vecí, ktoré sa dajú zjesť, a pritom sme o tom ani netušili.

Nielen fanúšikovia televíznej šou Inkognito si určite spomenú na nezabudnuteľnú Majdu Pavelekovú a jej otázku “Dá sa to zesť?”. V podobnom duchu sa bude niesť aj dnešný článok, v ktorom sa pozrieme na veci, ktoré síce nevyzerajú, že sú jedlé (a za normálnych okolností by nám zrejme ani nenapadlo skúsiť ich požiť), no v skutočnosti nášmu telu nijak neublížia. Vedel si napríklad, že môžeš zjesť vtáčie hniezdo?

1. Kôra stromov

pexels-photo-1481451

Kôra stromov zrejme v tomto rebríčku neprekvapí. Koniec koncov, živia sa ňou aj zvieratá a napríklad taká škorica je v podstate tiež len kôra stromu. Ale vedel si, že z pomletej kôry si môžeš spraviť múku a vyrobiť z nej napríklad vlastné cestoviny alebo pečivo? Vnútorná časť kôry borovice má okrem toho mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Dokáže znížiť hladinu glukózy a posilniť imunitu, pretože pomáha telu absorbovať viac vitamínu C z potravín a pôsobí ako ochrana pokožky pred UV žiarením.

 

2. Kaktus

pexels-photo-256355

Kaktus na prvý pohľad vyzerá ako rastlina, ktorej by si sa mal za každú cenu vyhnúť a myšlienka mať kaktus v ústach môže pôsobiť trochu strašidelne. No existuje niekoľko odrôd kaktusov, ktoré sú jedlé a po starostlivej príprave je možné z nich pripraviť delikatesy. Jedným z príkladov je kaktus nopál, ktorý chutí ako uhorka a je bohatý na antioxidanty a flavonoidy.

 

3. Hrebeň kohúta

haan-crows-mohawk

Kohútí hrebeň je nielen jedlý, ale niektorí ľudia ho dokonca považujú za delikatesu. Podáva sa v rôznych exotických kuchyniach, ako napríklad čínska či francúzska. Hrebeň sa ale používa aj v zdravotníctve, a to konkrétne na liečbu kolennej osteoartritídy.

 

4. Škrupiny z vajec

egg-eggshell-broken-yolk

Vaječné škrupiny sú nielen výborným rastlinným hnojivom, ale môžu byť konzumované ako doplnok k strave kvôli vysokému obsahu vápnika a minerálov. Samozrejme, existujú určité kroky, ktoré je potrebné pred ich konzumáciou urobiť. Vaječné škrupiny musia byť organické a mali by byť uvarené a následne upečené pri teplote 200 stupňov Celzia. Okrem toho musia byť jemne rozomleté. Na druhej strane, vaječné škrupiny so sebou prinášajú aj riziko v podobe potenciálne vysokého obsahu toxických kovov, ako napríklad ortuť.

 

5. Koža

8425860-28865910-1131624-5-0-1544457128-1544457132-1500-1-1544457132-728-8ae446804c-1544875870

Nie, tentokrát nehovoríme o chemicky upravenej koži, z ktorej máš rukavice či obal na laptop, ale o koži v najčistejšej forme. Napríklad Ponmo je teľacia koža, ktorá bola tepelne spracovaná a podáva sa ako príloha k hovädziemu mäsu v Nigérii. Existuje však veľa sporov o tom, či je zdravá alebo nie, ale vedci dospeli k záveru, že pre ľudí nemá žiadnu dodatočnú výživovú hodnotu.

 

6. Púpava

common-dandelion-dandelion-flower-bud-56896

Púpava je najzdravším jedlým objektom na tomto zozname a jej vonkajšia krása zodpovedá jej výživovým výhodám. Púpava je bohatá na vitamíny C, A a K, antioxidanty a je skvelým zdrojom draslíka a železa. Okrem toho bola v mnohých kultúrach používaná za liek na liečbu zápalov a využívala sa na prípravu rôznych liečiv. Ale predtým, ako sa vrhneš do najbližšieho mestského parku, je potrebné poznamenať, že púpava určená na konzumáciu by mala byť účelovo pestovaná.

 

 

 

7. Krieda

pexels-photo-1107495

Krieda je prírodná a netoxická látka, konkrétne ide o čistý uhličitan vápenatý. Napriek tomu, že nášmu telu neposkytne žiadne nutričné hodnoty, nezomrieš, ak ju zješ.

 

8. Hlina

pexels-photo-1301856

Ako deti sme chtiac-nechtiac určite vyskúšali zjesť hlinu. A hoci sme to všetci prežili, jedenie hliny môže byť veľmi nebezpečné najmä kvôli prítomnosti chemikálií a parazitov. No ak je pôda 100 % organická a nebola ošetrená žiadnymi chemikáliami, je možné ju bez obáv konzumovať.

 

9. Vtáčie hniezdo 

10 nezvyčajných vecí, ktoré môžeme bez problémov zjesť

Jedlé vtáčie hniezdá sú obrovskou súčasťou potravinárskeho priemyslu v Číne, najmä kvôli ich jedinečnej chuti a vysokej nutričnej hodnote. Ide o špeciálne vtáčie hniezda, ktoré sú vyrábané zo slín jaskynných vtákov v juhovýchodnej Ázii. Avšak tieto hniezda je veľmi ťažké nájsť a pripraviť, a preto sa predávajú za takmer 10-tisíc dolárov za kilogram. Sú bohaté na bielkoviny, antioxidanty a aminokyseliny a majú protizápalové vlastnosti.

 

10. Zlato


Pozrite si tento príspevok na Instagrame

ورق ذهب قابل للأكل. الكتيب يحتوي على ١٠ أوراق ذهب. كل ورقة مقاسها ٩.٥ سم في ٩.٥ سم الورقه 12 ريال 10ورقات 100 ريال محل صندوق الكيك في المدينه المنوره حي الخالديه امام شرطة الخالديه متخصص بادوات الكيك والحلويات وتزيين الكيك وعجينة السكر التوصيل داخل المدينه المنوره متوفر الشحن خارج المدينة المنورة متوفر البريد السعودي 30 ريال أو شركة سمسا السريع40 ريال او خدمة الدفع عن الاستلام متوفره 45 ريال لخارج المدينه المنوره للتواصل معنا عبر الواتساب او الإتصال 0553893436 #ادوات_كيك #تزيين_كيك #المدينة #كرتون_كيك#ويلتون #بيكمنت #كيكه#نيكد_كيك #الرياض #النور_مول #الراشد_مول #العاليه_مول #رمضان #جدة #المدينه_المنوره #الرياض #الدمام #الخبر #القصيم #بريده #عنيزه #الطائف #مكة_المكرمة #الجنوب #الشمال #تبوك #ورق_الذهب #اوراق_الذهب #أوراق_الذهب #ediblegold #ediblegoldleaf ورق الذهب بيتوفر لدينا خلال 3او4 ايام

Príspevok, ktorý zdieľa صندوق الكيك cakeboxs (@cakeboxs_),

Zlato je biologicky inertné, čo znamená, že nereaguje na chemikálie a dokáže tak prejsť tráviacim systémom bez toho, aby ho tvoj tráviaci systém absorboval. To je dôvod, prečo ho môžeš nájsť ako dekoráciu mnohých dezertov. 24-karátové zlato sa zvyčajne predáva v listoch alebo vo vločkách – teda v najčistejšej forme vhodnej na konzumáciu. Ak majú zlaté listy menej ako 24 karátov, nie sú vhodné na konzumáciu v dôsledku prítomnosti iných chemických zložiek.

Zdroj:  BrightSide  | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov