TOP 10

10+ užitočných počítačových trikov, ktoré ti ušetria (nielen) kopec času

10+ užitočných počítačových trikov, ktoré ti ušetria kopec času

videní: 8.9K

Tu je niekoľko užitočných počítačových trikov, ktoré ti pomôžu skrátiť čas strávený za počítačom o pár sekúnd denne. 🙂

Existujú tri typy používateľov počítačov: tí, ktorí uprednostňujú myš; tí ktorí uprednostňujú klávesnicu a tí, ktorí dávajú prednosť komunikácii s virtuálnou asistentkou. Nanešťastie, my, ako obyvatelia Slovenska, máme v skutočnosti k dispozícii len prvé dve možnosti. Teda, ak sa nechceš s virtuálnou asistentkou rozprávať v angličtine alebo nemčine alebo inom podporovanom jazyku. Bez ohľadu na to, do ktorej kategórie spadáš, určite sa všetci zhodneme na tom, že klávesové skratky a iné počítačové „life hacky“ dokážu ušetriť množstvo času. Preto ti v tomto článku prinášame niekoľko užitočných počítačových trikov, ktoré spadajú do tejto kategórie a o ktorých si doteraz možno ani len netušil.

1. Klávesová skratka CTRL + T

pexels-photo-220357

Ak ťa práca s počítačom živí alebo len jednoducho uprednostňuješ prehliadanie webu na väčšej obrazovke, mal by si poznať túto klávesovú skratku. Ak chceš otvoriť novú kartu v prehliadači, máš v podstate dve možnosti. Môžeš sa myškou triafať do malého pluska v hornej časti prehliadača alebo môžeš použiť jednoduchú klávesovú skratku a ušetriť si tak nervy. CTRL + T (respektíve CMD + T v prípade počítačov od Apple) funguje na všetkých webových prehliadačoch.

2. Najprv sa opýtaj Googlu

bar-local-cong-ireland-38286

Počítače sú len stroje a nie sú bezchybné. Z času na čas sa preto môže stať, že niečo nebude fungovať správne alebo prestane fungovať úplne. Logickým krokom je odniesť počítač do PC servisu. Avšak problém sa často dá vyriešiť rýchlejšie a lacnejšie. Stačí trochu pogoogliť a možno sa ti podarí nájsť to správne riešenie, hoci sa nepovažuješ za počítačového experta. 🙂

 

3. Google namiesto menovej kalkulačky

Screenshot 2018-12-15 at 10.46.07

Potrebuješ si narýchlo zistiť menový kurz? Nemusíš vyhľadávať menovú kalkulačku online, stačí, ak do googlu napíšeš potrebnú sumu v danej mene, anglickú predložku „to“ a potom menu, do ktorej chceš sumu konvertovať. Príklad vyššie teda vyzerá takto „100 eur to czk“.

 

4. Nabíjaj notebook rýchlejšie

pexels-photo-908284

Ak si potrebuješ čo najrýchlejšie nabiť notebook na čo najviac percent batérie, počas nabíjania si zapni lietadlový režim. Je pravdou, že v tomto režime sa vypne Bluetooth a Wifi, no na druhej strane dokážeš ušetriť pár minút, respektíve percent batérie.

 

5. Ukry svoju IP adresu

Screenshot 2018-12-15 at 10.51.48

Vadí ti, že internet vie, kde sa nachádzaš? Existujú rôzne spôsoby, ako si môžeš ukryť IP adresu a stať sa tak na internete kvázi neviditeľným. Jedným z riešení je inštalácia dobrej VPN aplikácie na webový prehliadač, ktorá ukryje tvoju polohu.

 

6. Chráň svoje oči

f_lux

Pri počítači by sme vo všeobecnosti nemali tráviť veľa času, pokiaľ nám je náš zrak milý. No ak sa tomu nedokážeš vyhnúť a do monitora sa pozeráš dlho po tom, čo slnko zapadne, nainštaluj si aplikáciu, ktorá bude upravovať teplotu farieb. Postupom dňa tak monitor postupne zožltne a bude dráždiť tvoje oči menej. Niektoré laptopy majú túto funkciu zabudovanú a teplotu farieb spolu s jasom upravujú automaticky na základe okolitých svetelných podmienok.

 

7. Uprataná plocha rovná sa rýchlejší počítač

pexels-photo-777001

Ak máš problémy s rýchlosťou počítača, jedným z dôvodov môže byť pracovná plocha. Ak patríš k ľuďom, ktorí majú vo zvyku všetky súbory upratať na pracovnú plochu, tento bod sa týka práve teba. Ak si dokážeš pracovnú plochu upratať, okamžite postrehneš zlepšenie rýchlosti počítača.

 

8. Zisti, kto ti kradne Wifi

Screenshot 2018-12-15 at 11.00.25

Len málo vecí je frustrujúcejších ako pomalý alebo dokonca nefungujúci internet. No napadlo ti, že niekto mohol zistiť heslo od tvojej Wifi a „kradne“ ti tak rýchlosť? Našťastie, existujú aplikácie, vďaka ktorým si môžeš pozrieť, kto je na tvojej sieti aktuálne pripojený. Jednou z nich je aj Who’s On My Wifi.

 

9. Vymazané neznamená vždy vymazané

Screenshot 2018-12-15 at 11.05.07

Stalo sa ti niekedy, že si vyprázdnil kôš a o niekoľko sekúnd na to si zistil, že do koša si omylom hodil niečo dôležité a teraz je to naveky stratené? Nuž, nie je to úplne pravda. Na obnovu zdanlivo trvalo vymazaných súborov existuje aplikácia Recuva. Jednoducho si vyberieš typ súboru, ktorý chceš vyhľadať a program spraví všetko ostatné za teba. Avšak obnoviť trvalo vymazané súbory je možné len do určitého času. Určite nečakaj, že táto aplikácia ti ukáže obsah vymazaného koša spred piatich rokov. 🙂

 

10. Stal som sa obeťou hackera?

pexels-photo-218413

Denne sa stávajú obeťami hackerov milióny ľudí. Ako spoznať, či si jedným z nich? Ak na počítači pozoruješ podozrivé znaky, ako napríklad vypnutý antivírus, nefunkčné heslá pri pokuse o prihlásenie alebo ak sa pohybuje kurzor myši samovoľne bez toho, aby si niečo robil, máme pre teba zlú správu. V takom prípade je jediným riešením návšteva počítačového servisu.

 

BONUS

pexels-photo-938963

Formátovanie patrí pri práci v textovom editore, ako napríklad Microsoft Word, k tým najotravnejším prácam. Musíš „opustiť“ klávesnicu, chytiť myšku do ruky, označiť text a triafať sa do ikon… Alebo je to inak? Existuje spôsob, pri ktorom dokážeš text naformátovať bez toho, aby si musel siahať po myške alebo touchpade. Klávesová skratka CTRL + B znamená tučné písmo, CTRL + I kurzívu a CTRL + U podčiarknuté. Označovať text môžeš držaním klávesy SHIFT a pohybom po texte vďaka šípkam. Ak držíš klávesu CTRL, kurzor bude skákať po slovách, ak držíš klávesu ALT, kurzor bude skákať po riadkoch. Kombináciou týchto kláves tak môžeš označiť a naformátovať text rýchlejšie a pohodlnejšie ako s myškou. 🙂

Zdroj: BrightSide | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov