Zaujímavosti

Desiatky nevyriešených záhad stále čakajú na svoje objasnenie. Zvládne to Josh Gates?

Desiatky nevyriešených záhad stále čekajú na svoje objasnenie. Zvládne to Josh Gates?

videní: 5.7K

Známy archeológ a dobrodruh Josh Gates sa po svojom presune z Travel Channel na Discovery Channel vypraví na ďalšiu sériu honov za objasnením nevyriešených záhad na všetkých kontinentoch. V minulosti sa už vybral hľadať stratené poklady nacistických pohlavárov Joachima von Ribbentropa a Erwina Rommela, pokúsil sa vniesť svetlo do smrti Francisca Pizzaro či života Jesseho Jamesa. Zameral sa aj na prvý prípad nezvestných osôb v dnešných Spojených štátoch – tajomné zmiznutie v kolónii Roanoke. Všetci, ktorí majú záujem, sú pozvaní na Výpravu do neznáma (Expedition Unknown) – cesta za dobrodružstvom začína na Štedrý deň, teda 24. decembra 2018 o 20:00 na Discovery Channel. V nej bude hľadať úspech tam, kde zlyhal aj astronaut Neil Armstrong.

Všetky diely štvrtej série Výpravy do neznáma spája ústredná téma – ikony. “Cieľom môjho tímu je predstaviť zásadné objavy na tých najzáhadnejších miestach sveta. Či už ide o pôvod Stonehenge alebo to, čo sa skrýva pod dychberúcimi mayskými pyramídami. Zaoberáme sa ale aj ikonickými predmetmi, ako sú stratený poklad najznámejšieho amerického piráta alebo ukradnuté karmínové črievičky čarodejníka z krajiny Oz,” predostiera Gates, na čo sa môžu diváci tešiť. “Občas sa vydáme po stopách zloduchov z našej histórie. Hľadali sme ukrytú korisť legendy Divokého západu Butcha Cassidyho, pátrali po utečených nacistických dôstojníkoch v Južnej Amerike alebo sa potopili za Kleopatrinou hrobkou. Počas natáčania sme zažili možno naše najväčšie dobrodružstvo a nemôžem sa dočkať, kedy nás naň odprevadia i televízni diváci,” pochvaľuje si.

Na stope pokladu vodcu kultu

Jednou z týchto osobností je aj menej známy Edward Arthur Wilson, známejší pod menom Brat XII. Tomu sa v 20. rokoch minulého storočia podarilo založiť kult so sídlom neďaleko kanadského mesta Nanaimo a stať sa jeho vedúcou osobnosťou. Práve Bratova vízia, v ktorej ho navštívili anjeli a predurčili jeho životnú dráhu spirituálneho vodcu, sa stala zakladajúcim mýtom Aquariánskej nadácie. Vo svojich náboženských pamfletoch vysvetlil cieľ nadácie, teda vybudovať svojbytnú komunitu pre nasledovníkov. Na základe toho sa mu podarilo získať potrebné finančné prostriedky aj nehnuteľnosti vo vzdialenejších oblastiach. Brat XII. sa stal spirituálnym učiteľom a prívržencov kultu pribúdalo.

Kanadské úrady ale kolóniu v roku 1929 rozpustili na popud Bratových bývalých nasledovníkov. Na vine bola predovšetkým sprenevera fondov kolónie, nemanželský románik a tvrdenie, že je reinkarnáciou egyptského boha Osirisa. Bratovi zostal len úzky okruh nasledovníkov. Avšak nie nadlho.

Brat XII. i jeho družka Madame Z sa totiž postupom času začali prejavovať ako ozajstní diktátori a podrobovali členov skupiny nezmyselným testom, ktoré ich mali dostať v ich viere o stupeň vyššie. Okolo kolónie nechali vystavať neprekonateľné hradby a údajne nahromadili značné imanie v zlate. Jednému mužovi, ktorého uväznili na pôde jednej z budov, sa však podarilo uniknúť, a tak mohol nahlásiť úradom v Nanaimo, aké hrôzy sa v kolónii odohrávajú. Brat XII. potom v zlosti zničil všetky budovy, nástroje aj lode, ktoré skupina vlastnila a spoločne so svojou družkou utiekli do Európy, kde údajne zomrel vo švajčiarskom Neuchatel (objavila sa aj teória, že svoju smrť nafingoval). Podstatné je, že si so sebou odviezli aj onen zlatý poklad. A ten práve padol do oka aj Joshovi Gatesovi, ktorý sa rozhodol sledovať stopy, ktoré po sebe vodca kultu zanechal v Európe.

Záhada ekvádorského podzemia

V nových dieloch sa Josh Gates vydá aj do ekvádorskej jaskyne Cueva de los Tayos. V nej by sa údajne mala nachádzať tajomná knižnica plná kovových kníh. Jeho cieľom je odhaliť záhadu, s ktorou si lámalo hlavy mnoho jeho predchodcov. Tajomná jaskyňa sa dostala do povedomia archeologickej verejnosti vďaka Erichovi von Dänikenovi, ktorý sa o nej zmieňuje vo svojej knihe Deň, keď prišli bohovia (Chariots of the Gods). Slávny záhadológ pracuje hlavne s tézou, že veľa stavieb na Zemi vytvorili mimozemšťania a jeho reputácia je kvôli tomu často spochybňovaná. V jaskyni sa podľa jeho slov nachádza vstup do podzemného priestoru, ktorý sa rozlieha pod celým kontinentom. A presne tu by sa mala nachádzať aj knižnica plná kovových kníh. Do komplexu tunelov sa mal pozrieť s Jánosom Móriczom, ktorý ale neskôr poprel, že by niekedy von Dänikena vzal so sebou na výpravu. To značne pošramotilo von Dänikenovu povesť a záujem o rozlúštenie veľkej záhady Latinskej Ameriky na nejaký čas opadol. Móricz však nikdy nepoprel existenciu samotných podzemných priestorov.

Móricz nakoniec svoje vyhlásenia na von Dänikenovu adresu zmiernil a čoskoro sa objavili ďalší záujemcovia, ktorí túžili poodhaliť rúško tajomstva obostierajúceho tajomnú Kovovú knižnicu. Jedným z nich bol prekvapivo prvý človek na Mesiaci – Neil Armstrong. Vedúcim výpravy sa stal britský archeológ Stan Hall a pôvodne sa na nej mal podieľať aj princ Charles, ktorého nakoniec nahradil práve Armstrong. Expedícia v jaskyni objavila niekoľko skrytých miestností a nejaké staré artefakty, nič však nenasvedčovalo tomu, že by sa tu nachádzala aj bájna knižnica.

Po ďalších 20 rokoch sa Hallovi podarilo vystopovať tretieho člena pôvodnej Móriczovej skupiny – Petronia Jaramillo. Ten mu oznámil zásadný fakt – vchod do knižnice sa nachádza v úplne inej jaskyni chránenej kmeňom Shuara. Jaramillova a Hallova výprava sa ale nikdy neuskutočnila. Po dôkladných prípravách a vyjednávaní so štátnymi orgánmi prišiel šok v podobe útoku paramilitaristických jednotiek na vojenskú základňu ekvádorskej armády. Čoskoro potom, v roku 1977, nastúpila k moci vojenská junta a pre Hallovu rodinu už v krajine nebolo bezpečne. Rozhodol sa rodinu presídliť späť do rodného Škótska. Posledným klincom do rakvy bola smrť Petronia Jaramilla, ktorý bol na uliciach Ekvádoru prepadnutý a stal sa obeťou ozbrojenej lúpeže. Hall sa necítil natoľko skúsene, aby expedíciu ukočíroval sám. Teraz sa na miesto vypravil práve Josh Gates. Podarí sa mu uspieť tam, kde všetci títo páni zlyhali?

K novej Výprave do neznáma (Expedition Unknown) sa môžete pripojiť na Discovery Channel od pondelka 24. decembra 2018 o 20:00.

Zdroj: Discovery | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov