Zaujímavosti

Archeológovia našli hromadný hrob zaniknutej ľudskej civilizácie

Archeológovia našli hromadný hrob zaniknutej ľudskej civilizácie

videní: 6.7K

Archeológovia našli v Bolívii starý hromadný hrob, ktorého vek sa odhaduje na 500 rokov. S informáciou prišiel portál Phys.org.

Archeológovia našli telesné pozostatky viac ako sto predstaviteľov pôvodných národností Južnej Ameriky. Pozostatky boli nájdené asi 20 kilometrov od hlavného mesta Bolívie – La Pazu – v blízkosti mesta Viacha. Niektoré lebky sa vyznačovali pretiahnutým tvarom, čo poukazuje na vysoké postavenie ich „majiteľov“. Odborníci okrem toho vykopali vyše 30 hlinených nádob, ktoré užívali Inkovia pri svojich rituáloch.

Samotný cintorín bol založený pôvodne predstaviteľmi národnosti Pacajes. Táto národnosť bola súčasťou národnostného zloženia jedného z kráľovstiev národa Ajmara. Národnosť Pacajes sa objavila približne v roku 1200 n. l. Po úpadku Tiwanaku – andskej civilizácie, ktorej rozkvet pripadá na obdobie rokov 700 až 900 n. l. Rovnako ako mnohé iné civilizácie Mezoameriky a Južnej Ameriky zanikla civilizácia Tiwanaku kvôli aridizácii klímy. Svoju úlohu zohralo aj to, že jeho hlavné mesto dobyl kmeň Ajmara. Koncom 15. storočia boli územia kmeňov Pacajes a Ajmara dobyté Inkami.

Okrem hlinených nádob bolo vykopaných viac ako 150 bronzových ozdôb, vrátane náhrdelníkov, náramkov, vencov a brošní. Podľa slov vedcov, aj keď bol hrob v minulosti vydrancovaný, podáva tento objav informácie o sociálnej hierarchii starobylého národa. Pozostatky boli prepravené do archeologického strediska pre ďalší výskum, po ktorom budú uložené v múzeu mesta Viacha.

Zdroj: Sputnik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov