Zaujímavosti

Moskva 1990: Otvorenie prvého McDonald’s zachytené fotoaparátmi

McDonald’s

videní: 5.9K

Aj z obyčajných vecí sa môžu stať veci symbolické. Aj takto by sa dalo nazvať otvorenie prvej prevádzky McDonald’s v Moskve, ktoréá bola otvorená v roku 1990. Znie to trochu zvláštne, keďže na svete sa nachádza 1000 takýchto prevádzok, ale prvý sovietsky McDonald’s v Moskve? To je už iná vec!

McDonald’s zaujalo Moskvu už počas letných olympijských hier v roku 1976 v Montreale. McDonald’s v Kanade s mestskou radou v Moskve rokovali o tom, že by takúto prevádzku prijali vo svojom meste. Rokovania prebiehali zdĺhavo a nakoniec dospeli k dohode. Takmer o štvrť storočie neskôr sa 31. januára 1990 McDonald’s v Moskve nakoniec otvoril. V čase jeho výstavby bola moskovská prevádzka tou najväčšou na svete. Dokopy dokázala nasýtiť 900 ľudí a zamestnávala približne 600 pracovníkov, ktorí boli starostlivo vybraní z viac ako 35 000 žiadateľov o zamestnanie.

Reštaurácia rýchleho občerstvenia mala vo svoj prvý deň obsluhovať približne 1000 hladných ľudí naraz. V krajine, kde bola priemerná mzda 150 rubľov za mesiac, stál Big Mac za 3,75 rubľa. To však nezastavilo ľudí, aby prvýkrát ochutnali hamburger od McDonald’s. Na Puškinovom námestí sa zhromaždilo 5000 ešte pred jeho otvorením. Podľa dostupných informácií prevádzka obslúžila v priebehu celého dňa až 30 000 zákazníkov.

 

 

Prišlo leto, no dopyt po hamburgeroch neutíchal. Ľudia z blízkych miest navštevovali prevádzku iba kvôli tomu, aby si dali jeden hamburger. “V rade na hamburger sme strávili aj osem hodín. Pre nás to však nebol problém, boli sme zvyknutí čakať v radoch aj dlhšie na základne potraviny,” dodala fotografka Mitya Kushelevičová.

“Ihneď ako sme sa dostali do vnútra, boli sme prekvapení koľko mladých pokladníkov sa nachádza za obrovským pultom. Celý čas nosili jedno jedlo za druhým a hlavne sa usmievali. Všetko nám chutilo veľmi intenzívne, ako by sme jedli posledné jedlo na zemi. Zjesť však 5000 kalórií v priebehu pár minút nie je veľmi zdravé a preto sme to nerobili príliš často.”

Výstavbu a otvorenie prvého McDonald’s v Moskve z roku 1990 si môžeš pozrieť na fotografiách nižšie.

Zdroj: boredpanda | topdesat

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov