TOP 10

Beethoven alebo Nirvana? Toto sú tie najdôležitejšie momenty vo svete hudby

Beethoven alebo Nirvana? Toto sú tie najdôležitejšie momenty vo svete hudby

videní: 3.8K

Hudba je tu s nami od nepamäti. Poskytuje ľuďom únik z reality, ak sa cítia na dne, alebo im naopak prináša ešte viac radosti počas tých šťastných dní. A tu sú tie najdôležitejšie momenty vo svete hudby, ktoré sa udiali (nielen) za posledné storočie. 🙂

Čo považuješ za najprelomovejší moment vo svete hudby? Bolo to vtedy, keď Beethoven odprezentoval svetu prvýkrát 9. symfóniu? Alebo Nirvana a nezabudnuteľné unplugged vystúpenie na MTV? Alebo snáď Beatles, či Jimi Hendrix hrajúci americkú hymnu počas festivalu Woodstock v roku 1969? 🙂

 

10. Sugarhill Gang v rebríčku TOP40

Rapper’s Delight je pieseň, ktorú podľa názvu pozná málokto, no určite si ju už aspoň raz niekde zachytil. Vedel si však, že sa podarilo nahrať ju len na “jeden záber”? Ale to nie je ten dôvod, prečo sa nachádza v tomto rebríčku. V januári 1980 sa dostala na 36. miesto prestížneho rebríčka Billboard Top 40. Bola to prvá hip-hopová pieseň, ktorá dosiahla takýto úspech. A bola to práve táto pieseň, ktorá postavila základy pre budúcich reperov.

 

9. Ludwig van Beethoven a 9. symfónia

9. symfónia sa považuje za jedno z najlepších diel Ludwiga van Beethovena. Prvýkrát bola odohratá 7. mája 1824 vo viedenskom divadle Kärntnertor. Vedel si však, že Beethoven túto symfóniu napísal po tom, čo úplne stratil sluch? Len čisto z hudobnej intuície…

 

8. Nirvana na MTV Unplugged

Stanica MTV bola svojho času jedným z najvplyvnejších médií vo svete hudby. Pravdepodobne jeden z najpamätnejších výkonov, aký kedy televízia odvysielala, bolo unplugged vystúpenie Nirvany z novembra roku 1993. Išlo súčasne o jedno z posledných odvysielaných vystúpení Kurta Cobaina. Líder Nirvany si vzal život v apríli 1994. Možno to bola práve jeho skorá smrť, ktorá robí toto vystúpenie plné melanchólie ešte výnimočnejším.

 

7. Johnny Cash vo väzení v San Quentin

Johnny Cash nikdy nehral podľa pravidiel. A to bol práve ten dôvod, prečo ho ľudia milovali. Prezývaný aj ako muž v čiernom (Man in Black), Johnny Cash sympatizoval s väzňami. Obhajoval väzenskú reformu a v polovici 50-tych rokov začal hrávať vo väzniciach. No najpamätnejšie je jeho vystúpenie z 24. februára 1969 v kalifornskej väznici San Quentin. Celé vystúpenie natáčal britský filmový štáb, čo Johnnymu nebolo príliš po chuti.

 

6. Michael Jackson a Moonwalk

Hoci Michael Jackson nevymyslel slávny Moonwalk, môžeme mu pripísať jeho popularizáciu. Moonwalk sa v popovej kultúre objavoval už od 30-tych rokov minulého storočia. Jackson ho prvýkrát predviedol v marci 1983 v šou Motown 25: Yesterday, Today, and Forever.

5. Queen na Live Aid

13. júla 1985 sa vtedajšie najvplyvnejšie kapely sveta rock and rollu stretli na pódiu vo Philadelphii na koncerte zvanom Live Aid, ktorého účelom bolo vyzbierať finančnú pomoc pre Etiópiu, ktorá sa zmietala v hladomore. V ten deň sa na pódiu objavili kapely ako Led Zeppelin, The Who, Black Sabbath či U2, no najväčším ťahákom boli zďaleka Queen. Počas 21-minútového vystúpenia zazneli hity ako Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Crazy Little Thing Called Love a Hammer to Fall. Na koniec si však Freddie Mercury nechal to najlepšie: We Will Rock You a We are the Champions. Zároveň to bolo jedno z posledných vystúpení Freddieho Mercuryho…

 

4. Bob Dylan v Newporte

Bob Dylan, často označovaný za “hovorcu svojej generácie”, sa stal headlinerom festivalu Newport Folk Festival v roku 1965. Na pódiu sa objavil s členmi kapely Paul Butterfield Blues Band, vyzbrojenými klasickou elektrickou gitarou Fender Stratocaster. Práve ten moment sa považuje za koniec folku a začiatok éry rock and rollu.

 

3. Elvis Presley v Milton Berle Show

Nebolo to prvé vystúpenie Elvisa Presleyho, dokonca ani prvé v Berle Show. No tentokrát boli veci tak trochu inak. Presley vystúpil bez gitary, čo patrične využil pri piesni Hound Dog, kedy sa skutočne odviazal. Hoci ho konzervatívna časť Ameriky odsúdila, okamžite si získal srdcia mladých.

 

2. Jimi Hendrix a hymna na Woodstocku

Woodstock – štyri dni pokoja a lásky – bol dejiskom mnohých neuveriteľných hudobných predstavení. Žiadne z nich však nemalo taký kultúrny vplyv, ako vystúpenie Jimiho Hendrixa. Časový plán festivalu bol úplne iný ako realita a Jimi Hendrix sa na rad dostal až v pondelok skoro ráno, niekoľko hodín neskôr, ako bolo plánované. Na festivale bolo približne už len 30.000 z pôvodne 400-tisícového publika. No tí, ktorí ostali, neoľutovali. Hneď po prvých tónoch americkej hymny si Hendrix vyslúžil obrovský aplauz. Bolo to predstavenie, ktoré sa stalo symbolom nesúhlasu s vojnou vo Vietname, ale aj Hendrixovej neochvejnej lásky k Amerike.

 

1. The Beatles v Ed Sullivan Show

Aj americká The Ed Sullivan Show dala svetu množstvo nezabudnuteľných hudobných vystúpení, no žiadne z nich sa nevyrovnalo debutovému vystúpeniu the Beatles. 9. februára 1964 The Beatles odštartovali “britskú inváziu do USA” s počtom divákov 73 miliónov!

Zdroj: WatchMojo | topdesat
Zdroj titulnej fotografie: “Ludwig van Beethoven by Joseph Karl Stie” (Public Domain) by Royal Opera House Covent Garden

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov