TOP 10

Kráľovná Alžbeta: 10 udalostí, ktoré nastanú po jej smrti

Kráľovná Alžbeta: 10 udalostí, ktoré sa stanú po jej smrti

videní: 18.1K

Kráľovná Alžbeta II. nie je len taký obyčajný človek. No každý raz zomrie a s jej pribúdajúcim vekom sa na to pripravuje celá krajina. Čo sa stane po smrti kráľovnej, ktorá vládne najdlhšie zo všetkých panovníkov v histórii?

“Londýnsky most padol.” – toto je kód, ktorým sa všetko skočí. Alebo skôr začne. Nedávno britskí ministri nacvičovali túto situáciu, pričom sa sústredili hlavne na deň po smrti Alžbety II. TOP10 ti prináša rebríček vecí, ktoré sa stanú, keď kráľovná Spojeného kráľovstva zomrie.

10. Charles sa stane kráľom – trón nesmie zostať prázdny. V prípade smrti kráľovnej sa stane automaticky kráľom jej najstarší syn. Bude vyhlásený za kráľa Charlesa III. Stane sa to deň po smrti jeho matky na ceremónii v paláci sv. Jakuba. Po prísahe sa vydá na cestu po Británii. Potom sa stretne s predstaviteľmi decentralizovaných vlád. Po jeho prísahe Spojené kráľovstvo spozná aj novú kráľovnú – jeho manželku. Je pravdepodobné, že toto vyvolá zmiešané emócie.

Kráľovná

 

9. Bude informovaný predseda vlády – toto sa stane ihneď po smrti kráľovnej. Predseda bude potom informovať 15 vlád mimo UK  a ďalších 36 národov, kde je tiež hlavou kráľovná Alžbeta II.

Kráľovná

 

8. Bude informovaná verejnosť – smrť kráľovnej nepochybne zaplní titulné strany všetkých novín po celom svete. Oficiálna tlač kráľovskej rodiny poskytne tlačové správy všetkým spravodajským zdrojom. Medzitým poverený človek oblečený v čiernom položí na bránu v Buckinghamskom paláci čierny lem. Webová stránka kráľovskej rodiny sa odeje do čiernych farieb. Rádiá budú meniť program. BBC bude mať zakázané vysielať komédie. Takisto sa bude hrať len vhodná hudba a častejšie sa budú vysielať aktuálne správy.

Kráľovná

7. Bude odvolaný parlament – ihneď po smrti panovníka bude odvolaný parlament v krajine – snemovňa lordov aj poslanecká snemovňa. Všetci poslanci a premiér sa naliehavo vrátia do Londýna. Je pravdepodobné, že parlamenty sa stretnú aj v iných krajinách, ktorým je kráľovná hlavou.

Kráľovná

6. 12 dní národného smútku – ako vo Veľkej Británii, tak aj v ostatných krajinách. V deň jej smrti sa všetky vlajky spustia na pol žrde. Veľa firiem pošle domov svojich zamestnancov. Budú zakázané všetky hry a športové stretnutia sa pravdepodobne tiež zrušia. Pohreb kráľovnej sa uskutoční 9 dní po jej smrti. V deň pohrebu bude uzavretý aj akciový trh, banky a iné spoločnosti. Jej pohreb bude ako štátny sviatok pre VB.

Kráľovná

5. Pohreb – ak kráľovná zomrie na ceste mimo domu, existujú dopravné plány. Najprv ju prevezú do Buckinghamského paláca, potom ju odvezú do Westminsterského paláca, kde zostane až do dňa pohrebu. Pohreb sa bude konať o 11:00 vo Westminsterskom opátstve s 2000 pozvanými hosťami. V tento deň neskôr bude jej telo odvezené do paláca Windsor.

Kráľovná

 

4. Miesto posledného odpočinku – kráľovná bude po smrti uložená v krypte v paláci Windsor. Kráľovská rodina dorazí do tohto paláca vopred a bude sa konať súkromný obrad, pri ktorom spustia telo kráľovnej do kráľovskej krypty. 

Kráľovná

3. Zmenia sa peniaze – niekedy počas 10 dní po smrti kráľovnej príde príkaz na výmenu peňazí do Veľkej Británie a aj všetkých krajín Britského spoločenstva, ktoré majú na peniazoch britskú panovníčku. Aj mince s tvárou kráľovnej budú nahradené mincami s tvárou nového panovníka.

Kráľovná

2. Možný rozpad Commonwealthu – ide síce o špekulácie, ale austrálski lídri chcú, aby sa krajina stala republikou. Ak by sa tak stalo v Austrálii, je možné že Kanada, Nový Zéland, Bermudy a Barbados a zvyšok krajín ju budú chcieť nasledovať. 

Kráľovná

1. Národná a medzinárodná reflexia – kráľovná Alžbeta II. spravila počas svojej vlády množstvo zmien, aj keď nie všetky boli dobré. Z krajiny, ktorá bola jednotkou na globálnej scéne až do krajiny poklesu národnej moci. Británia už nemá také postavenie ako kedysi. Kráľovná je však silnou ženou a zjednocujúcou silou pre krajinu.

Kráľovná

Zdroj: youtube topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov