TOP 10

Pelíšky: TOP10 zaujímavostí o tomto kultovom českom filme

pelíšky

videní: 11.2K

Úspešný český film Pelíšky z roku 1999 ťa prenesie do 60. rokov 20. storočia. Dostal dokonca tri ocenenia – Českého leva za najlepší hlavný mužský herecký výkon, za najlepší plagát a za najúspešnejší český film. Realizácia filmu trvala až 6 rokov a pôvodne malo ísť o dvojdielny televízny film.

Kultový český film Pelíšky si v televízii nenechá ujsť azda nikto. Aj keď si ho videl už 30-krát, znova si ho zapneš. Máš pocit, že už o ňom vieš naozaj všetko a nič ťa neprekvapí? Tu je TOP10 zaujímavostí o filme Pelíšky.

1. Pieseň „Slunečný hrob“ od kapely Blue Effect, ktorá bola použitá vo filme, bola za bývalého režimu zakázaná. Dôvodom bolo, že bola venovaná Janovi Palachovi. Popularitu jej vrátil až režisér Jan Hřebejka, keď ju použil do svojho filmu Pelíšky. 

2. Hneď v druhý deň natáčania sa stratil scenár s režisérskymi poznámkami. Nakoniec ho však, chvalabohu, našli medzi rekvizitami.

3. Miroslav Donutil, herecký predstaviteľ otca Šebka, nezabudol podotknúť, že najbližšie príjme už len rolu Generála. Potom, čo si zahral poručíka vo filme Černí baroni, nadporučíka vo filme Tankový prápor a majora vo filme Pelíšky, to je podľa neho úplne logický postup. 

4. Veta: „A skláři nebudou mít co žrát,“ ktorú povedala babka (Stella Zázvorková) po uvedení plastových pohárov, pôvodne v scenári vôbec nebola.

 

5. Paradoxom filmu je, že hoci Emília Vášáryová (Krausová) hrá v snímke ženu, ktorá bojuje s ťažkou chorobou a nakoniec zomiera, v civile bol vážne chorý práve Jiří Kodet (Kraus), ktorý nakoniec zomrel 6 rokov po nakrúcaní filmu Pelíšky.

6. Trik, pri ktorom si Miroslav Donutil (Šebek) zapáli pohárik s tvrdým alkoholom a vyfúkne plameň, nacvičovali celý deň. Keďže scéna bola naozaj nebezpečná, hercom asistovali aj pyrotechnici. Natočiť scénu však nebolo vôbec jednoduché. Po niekoľkých hodinách tréningu režisér prišiel na to, ako to zrealizovať a neupáliť pri tom herca. Za Donutilom po celý čas stál asistent réžie, ktorý držal horiacu sviečku a v osudnú chvíľu podporil plameň tým, že doň vystrekol lak na vlasy. Keďže sa trik nepodarilo celkom zakamuflovať, pozornému oku diváka neujde kúsok trčiaceho plameňometu za hercovou hlavou.

7. Podľa názvu filmu získal svoje pomenovanie aj alkoholický nápoj „Pelíškovka“.

8. Scenár filmu bol prepisovaný osemkrát. Napríklad v ňom pôvodne nebol august 68 a okupácia Československa. Dokonca trvalo 5 rokov, kým tvorcovia zohnali potrebné financie na natáčanie.

 

9. Podľa štatistiky z roku 2008, na film bolo v kinách 1 060 375 divákov a zarobil 62 124 085 Kč.

10. Keď Saša Mašláň (Jaroslav Dušek) položí otázku: „Hledáš někoho, soudruhu?“, Kraus (Jiří Kodet) ho udrie palicou. Tato scéna vo filme nemala byť. Jiří Kodet mal povedať: „Nic, děkuji vám.“. Keď sa ale potom Hřebejk  s kolegami pozeral na monitor, povedal si: „A proč by ho nepraštil?“. Pri natáčaní scény sa však stala nemilá vec, po údere palicou mal Dušek nekoľkodňovú modrinu.

Zdroj: wikipédia | čsfd | youtubetopdesat

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov