Zaujímavosti

Kruté VIDEO: Čo sa stane, ak necháš dieťa v aute?

dieťa v aute

videní: 4.5K

Teplota v aute stúpa v lete nezvratnou rýchlosťou. Mnohí by nenechali pri takých horúčavách na sedačkách ani nákup. Čoraz častejšie sa však stáva, že nezodpovední rodičia nechajú dieťa v aute aj napriek varovaniam. Čo sa potom s dieťaťom stane?

Aj keď upozornenia na nebezpečenstvo zabudnutia čohokoľvek v rozpálenom aute na teba vyskakujú nie len na internete, ale aj z telky a rôznych letákov, stáva sa, že to ľudia aj tak risknú. Ak ide o plechovku coly, prinajhoršom praskne. Ak však nechajú v aute psa či dokonca dieťa, dôsledky sú často fatálne. A nemysli si, že sa to deje iba v zahraničí. V posledných teplých mesiacoch si takto “nechtiac” usmrtilo deti na Slovensku už niekoľko rodičov.

Pritom ide o naozaj krutú smrť. Auto sa už v priebehu pár minút na slnku rozpáli na neznesiteľnú teplotu. V nasledujúcom videu môžeš vidieť chlapca, ktorý si vyskúšal, aké je to byť v rozpálenom aute cez horúci deň.

Vo videu je vidieť, ako dospelý chlapec trpí v aute, ktoré sa za 12 minút rozpálilo až na 64 °C. Po 15 minútach je v aute neuveriteľných 66 °C a chlapec vyzerá, akoby práve vyšiel zo sprchy. On však po 15 minútach z auta odišiel. Deti, ktoré v aute zabudli ich rodičia takúto možnosť nemajú.

Aj keď nie je vonku extrémne teplo, môže sa stať tragédia. Pri vonkajšej teplote len 22 °C sa interiér auta ohreje na teplotu 47 °C za jednu hodinu. Takže ak nechá mamička v aute svoje dieťa, ktoré si krásne spinká a nákup trošku predĺži, ľahko sa stane, že dieťatko už nemusí zobudiť.

Ak je telo vystavené takýmto teplotám, dochádza k tepelnému úpalu. V jeho dôsledku zlyhávajú vnútorné orgány a nervová sústava. Pre zabudnuté dieťa v aute je to naozaj krutá smrť. Nezabúdaj na to, že malé telíčko sa prehreje omnoho skôr, ako telo dospelého jedinca. Najmenšie detičky nemajú ešte dostatočne vyvinutú schopnosť termoregulácie.

Na ilustračnom videu môžeš vidieť srdcervúce zábery dieťatka, ktoré trpí v rozhorúčenom aute, kým jeho matka nakupuje v blízkom obchode. Malé deti môžu zomrieť už po 15 minútach v aute. Ak teplota tela dosiahne 42 °C, zlyhávajú orgány a nastáva smrť.

Ako môžeš pomôcť? Všímaj si, čo sa okolo teba deje. Neboj sa upozorniť rodičov, ktorí nechajú svoje dieťa v aute. Ak nájdeš zavreté dieťa v aute, neváhaj a pomôž mu. A hlavne, nikdy nenechaj dieťa v aute, aj keby bolo vonku len 20°C.

Zdroj: youtube | wikipedia | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov