Zaujímavosti

Perzeidy – splnia tento rok želanie aj tebe?

perzeidy

videní: 5.9K

Nespočetne veľa Slovákov sa každoročne teší na jedno veľké vesmírne divadlo. Ide o Perzeidy – meteorický roj s radiantom v súhvezdí Perzeus. A ak budeš v tomto období trpezlivo hľadieť na oblohu, padajúca hviezda splní želanie aj tebe.

Perzeidy sa u nás tešia veľkej obľube. Môžeme sa baviť snáď o najsledovanejšom meteorickom roji. Prečo je to tak? Z jednej strany Perzeidám prajú príjemné letné teploty, ktoré sú ako stvorené na nočné pozorovanie hviezd. Na strane druhej je ich výdatnosť. Pri najvyššej aktivite možno nad hlavami vidieť až 95 meteorov za hodinu. Na oblohe sa objavujú pravidelne každý rok v rovnakom období. Ide o obdobie približne od polovice júla do polovice augusta.

perzeidy

História

O Perzeidách sa dozvedáme už z čínskych záznamov, v ktorých už v roku 36 nl. zaznamenali viac než 100 meteorov.  Početné kórejské, čínske a japonské záznamy sa dochovali najmä z 8. – 11. storočia, ale aj z neskorších dôb. V roku 1835 Belgičan Adolphe Quetelet vypracoval správu o tom, že pozoroval v auguste roj meteorov, ktoré vychádzali zo súhvezdia Perzeus. V 60. rokoch 19. storočia taliansky astronóm Giovanni Schiaparelli vypočítal dráhu prúdu meteorov a zistil, že sa zhoduje s dráhou kométy Swift-Tuttle (1862 III). Vtedy bola prvýkrát zistená súvislosť meteorického roja s materskou kométou. Mnohonásobné návraty kométy spôsobujú rozdelenie meteorov z kométy pozdĺž celej jej dráhy. Prúd meteorov uvoľnených kométou, keď je najbližšie k Slnku by mal byť preto najintenzívnejší. Takýto jav sa podarilo naozaj pozorovať u viacerých rojov (Perzeidy, Leonidy a Drakonidy).

Perzeidy

Kedy pozorovať Perzeidy?

Maximálna aktivita Perzeíd nastáva od 8. augusta do 14. augusta, pričom svoje absolútne maximum dosahuje okolo 12. – 13. augusta. Môžeš sa stretnúť aj s ich ľudovým pomenovaním – slzy svätého Vavrinca. Toto pomenovanie sa udomácnilo najmä kvôli vrcholu hviezdneho divadla, ktorý prichádza práve okolo sviatku svätého Vavrinca.

Vavrinca je 10. augusta, takže už teraz môžeš očakávať intenzívne padajúce hviezdy a niečo si želať. Jediným problémom v honbe sa tvojím šťastím môže byť zrejme zamračená obloha.

 

Zdroj: Wikipedia | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov