TOP 10

August: 10 vecí, ktoré ste nevedeli o ôsmom mesiaci v roku

august

videní: 9.1K

Je august a Slovensko, ako aj Európa celkovo môže očakávať rekordné vlny horúčav. A keďže pohybovať sa vonku v takých teplotách je priam životu nebezpečné, prečo si radšej neprečítať niečo zaujímavé a poučné? 🙂

Prečo sa v jednotlivých jazykoch volá august inak? Ako vlastne vznikol? A mal vôbec vždy 31 dní tak, ako je tomu dnes? Na tieto otázky sme našli odpoveď namiesto teba. A prinášame rebríček 10 zaujímavosti, ktoré si pravdepodobne nevedel o mesiaci august.

 

1. Názov

Ôsmy mesiac v roku bol v roku 8 pred Kristom nazvaný po rímskom cisárovi Augustovi Caesarovi, ktorý vládol od roku 27 pred Kristom až do svojej smrti v roku 14 nášho letopočtu. V latinčine Augustus znamenal ctihodný.

 

2. História

…dovtedy sa august nazýval sextilis (v preklade šiesty) a mal 29 dní. V rímskom kalendári totiž figurovalo len 10 mesiacov a rok sa začínal dnešným marcom.

 

3. Mesiac trávy

Anglo-Sasi mesiac august nazývali “woed-monath”, čo dnes môžeme preložiť ako “weed month”, a teda mesiac trávi.

 

4. Na úkor iného

Spočiatku mal august “len” 30 dní. Keďže ale nebolo veľmi úctivé, aby mesiac pomenovaný po rímskom cisárovi mal tak málo dní, dostal ďalší deň navyše. Ten bol odobratý februáru, ktorý má odvtedy 28 dní namiesto 29 (okrem prestupných rokov). Avšak to spôsobilo ďalší problém: tri mesiace po sebe by tak mali 31 dní. Z toho dôvodu bol 31. deň zo septembra presunutý na október a 31. deň z novembra na december. Koľko problémov spôsobí jeden cisár!

 

5. Srpen

V drvivej väčšine jazykov sú mená mesiacov ustálené a medzinárodné. Medzi výnimky patrí napríklad Česká republika, kde ôsmy mesiac v roku nazývajú srpen. Jeho pôvod pravdepodobne vychádza zo slova srp, ktorý sa v ranom poľnohospodárstve využíval pri žatve obilia, ktorá obvykle končí práve v auguste. Podobne sa august povie aj po poľsky (sierpień) a ukrajinsky (cерпень – “serpeň”). Zaujímavosťou je, že v chorvátskom jazyku je “srpanj” siedmy mesiac, teda náš júl, a august sa povie “kolovoz”.

6. Najvyššia pôrodnosť

Určite si počul vtip o tom, v ktorom mesiaci sa rodí najviac detí. 🙂 Nuž, v Spojených štátoch je to práve august, kým v Spojenom kráľovstve je to september.

 

7. Meno August

Po rímskom cisárovi dostal názvo nielen ôsmy mesiac v roku, ale tiež množstvo mužov naprieč históriou, medzi ktorýmim nechýbali ani známi panovníci. Tak napríklad pruský princ August Viliam Pruský, saský panovník August Saský, ale dokonca aj nemecký inžinier a zakladateľ automobilky Audi August Horch. V Dánsku sa meno dokonca objavuje v top 20 najpoužívanejších mien pre novorodených chlapcov. Navyše, podľa štatistík sa 22 percent švédskych mužov s menom August narodilo v rovnomennom mesiaci. 🙂

 

8. Warren Harding

Samozrejme, nie vždy je všetko iba veselé a zábavné. Warren Harding, 29. prezident Spojených štátov amerických, ktorý bol v úrade od roku 1921 do roku 1923, zomrel 2. augusta 1923 na zástavu srdca. Pointa je však v tomu, že je doteraz jediným americkým prezidentom, ktorý umrel v ôsmom kalendárnom mesiaci.

 

9. Medzinárodné dni v auguste

V ôsmom mesiaci roka sa oslavuje najmenej medzinárodných dní. 6. augusta sa oslavuje Svetový deň boja za zákaz jadrových zbraní, 9. august patrí solidarite s bojom žien v Juhoafrickej republike a Namíbii. V 9. auguste si okrem toho spomíname aj na Nagasaki, či na pôvodné obyvateľstvo sveta. 12. august je medzinárodným dňom mládeže, nasledujúci deň zasa oslavuje ľavákov. 19. augusta je Svetový humanitárny deň a 23. augusta je vyhlásený Európsky de obetí stalinizmu a nacizmu. Na Slovensku sa 29. augusta oslavuje výročie SNP.

 

10. Kto sa narodil v auguste?

Medzi najnznámejšie osobnosti, ktoré sa narodili v ôsmom mesiaci roka, patrí zosnulý kráľ popu Michael Jackson, bývalí prezidenti Spojených štátov Barack Obama a Bill Clinton, americký senátor John McCain, tenista Roger Federer, investori Warren Buffet a  George Soros, matka Tereza, Andy Warhol, či Usain Bolt. Okrem toho v auguste prvýkrát uzreli svetlo sveta aj známi herci: Macaulay Culkin,  Robert De Niro, Sean Connery, Jennifer Lawrence, Mila Kunis, Demi Lovato, Patrick Swayze, Cameron Diaz, či Ben Affleck.

Zdroj: Express | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov