Zaujímavosti

Historické udalosti, ktoré sa udiali inak: Chevalier D’éon, špión-transvestit

Chevalier D'éon

videní: 2.7K

V dnešnej časti krátkeho (ne)pravidelného seriálu Historické udalosti, ktoré sa udiali inak, sa pozrieme na francúzskeho špióna, ktorý ako “tajný agent” pôsobil prezlečený za ženu: Chavalier D’éon.

Chevalier D’éon, celým menom Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont, sa narodil v roku 1728 vo francúzskom meste Tonnerre v burgundskom regióne. D’éon bol francúzsky diplomat, špión, slobodomurár a vojak, ktorý bol aktívny v sedemročnej vojne. No na profesiu špióna ho predurčovala androgýnia. To znamená, že Chevalier D’éone mal črty tváre, vďaka ktorým sa mohol prezliekať ako za muža, tak aj za ženu.

Chevalier D'éon

Prvých 49 rokov svojho života, do roku 1777, pôsobil ako muž a vyberal si vyslovene mužské profesie, hoci už v tom čase úspešne prenikol do dvora ruskej cárovnej Alžbety ako žena. Od roku 1777 až do svojej smrti v roku 1810 pôsobil ako žena. Lekári, ktorí vyšetrovali jeho telo po smrti, objavili “dokonale vyvinuté mužské orgány”, no našli aj ženské charakteristiky. My sa ale budeme venovať tej časti života, v ktorej pôsobil ako špión.

Chevalier D’éon v škole exceloval: v Paríži vyštudoval právo na Collége Mazarin v roku 1749 už ako 21-ročný. D’éonov intelekt si všimli aj na kráľovskom dvore, kde bol menovaný za kráľovského cenzora. Jeho tajný špiónsky život začal v roku 1756, kedy sa pripojil k tajnému spolku Secret du Roi (Kráľovské tajomstvo). Spolok založil v tajnosti sám kráľ Ľudovít XV. a o spolku nevedela ani samotná francúzska vláda. Úlohou spolku bolo ovplyvňovať a podporovať politikov v úzadí spôsobom, ktorý nebolo vhodné predvádzať na verejnosti.

Thomas_Stewart_–_Chevalier_d'Eon

Podľa historických informácií bol D’éon vyslaný na tajnú misiu do Ruska, aby sa stretol s cárovnou Alžbetou a zosnoval s ňou pro-francúzske sprisahanie proti Habsburskej monarchii. Problémom ale boli geopolitické spory v regióne: v tom čase mali do Ruska povolené cestovať len ženy a deti. D’éonov mal dve možnosti: buď všetkých presvedčí, že je žena, alebo riskuje odhalenie a následnú popravu.

598px-Mademoiselle_de_Beaumont_or_The_Chevalier_D'Eon_LCCN2006685290

D'Eon_de_Beaumont_altered_1

Počas ruskej misie vystupoval ako Lea de Beaumont, komorná samotnej cárovnej. Chevalier D’éon to v Rusku dokonca dotiahol na tajomníka francúzskej ambasády, teda lepšie povedané tajomníčku. V Sankt Peterburgu na tomto poste pôsobil od roku 1756 do roku 1760. Jeho život v Rusku sa stal hlavným námetom románu sovietskeho spisovateľa Valentina Pikuľa s názvom Le chevalier d’Éon et la guerre de Sept ans, alebo v ruštine Пером и шпагой. Neobyčajný príbeh bol dokonca aj sfilmovaný:

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov