videní: 8.1K
Tieto veci využívame v kuchyni takmer každý deň. Sú veľmi obyčajné a zdajú sa byť úplne neškodné. V živote by nás nenapadlo, že tieto veci môžu byť takými nebezpečnými. Rozhodli sme sa teda, že sa s tebou podelíme o tieto dôležité informácie, ktoré s určitosťou zmenia niektoré tvoje zvyky.
10 najnebezpečnejších vecí, ktoré a nás číhajú v kuchyni:
10. Plastové nádoby na potraviny
Aby bol plast flexibilný, niektorí výrobcovia pridávajú špeciálne chemikálie, ktoré môžu spôsobovať závažné zdravotné problémy. Sme si istí, že by si tieto chemikálie nechcel mať vo svojom jedle a zároveň aj vo svojom tele.
09. Kuchynský drez
Ak niektoré časti jedla ostanú v kuchynskom dreze nejaký čas, vytvoria dokonalé prostredie pre baktérie ako je salmonela. Mal by si ho preto dôkladne vyčistiť, pretože kuchynský drez môže byť naozaj veľmi špinavé miesto.
08. Špongie
Na každej takejto špongii sa enormne rýchlo množia baktérie. Oplachovanie totižto nebráni v množeniu ďalších škodlivých baktérií. Ak chceš tieto baktérie zabiť, môžeš mokrú špongiu vložiť do mikrovlnej rúry alebo ju namočiť do zriedeného bielidla na pár minút. Prípadne ju môžeš vložiť do umývačky riadu na najdlhší a najhorúcejší cyklus alebo ako je vo zvyku, starú vyhodíš a kúpiš si novú (aj keď to nie je najekologickejšie riešenie).
07. Utierky
Kuchynské utierky sú jednou z najšpinavších vecí v kuchyni. Dotýkaš sa ich stále – dokonca aj pred umývaním rúk a následne potom aj počas varenia. Aj to je spôsob, ako sa baktérie dokážu dostať do jedla.
06. Osviežovače vzduchu
Chemikálie nájdené vo všetkých druhoch osviežovačov vzduchu môžu spôsobovať poškodenie pľúc alebo dokonca aj rakovinu. Preto by si mal kuchyňu častejšie vyvetrať a pravidelne vynášať odpadky.
05. Plynová rúra
Nikdy nezabudni skontrolovať, či si vypol plyn. Ochrániš tak seba a ostatných pred katastrofou z unikajúceho plynu.
04. Nože
Tvoje nože by mali byť dostatočne ostré a mal by si s nimi pracovať opatrne. Môžu sa totižto skĺznuť a ty sa môžeš nebezpečne poraniť.
03. Mlynček na mäso
Mlynček na mäso je veľmi silný a nebezpečný. Pri práci s ním si dávaj obrovský pozor a používaj bezpečnostné prípravky, ktoré ti uľahčia posun mäso do mlynčeka.
02. Drvič odpadu
Táto vec je určená iba na zvyšky jedla! Nikdy by si do drviča nemal vkladať prsty. Dokonca aj keď ti tam niečo spadne, nesnaž sa to prstami vybrať von. Je to veľmi nebezpečné!
01. Dosky na krájanie
Vždy používaj samostatné doštičky na mäso a zeleninu. Surové mäso totižto môže obsahovať baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemné ochorenia. A nikdy by si nemal používať poškodené alebo popraskané doštičky, pretože práve prasklina je dokonalým miestom na množenie baktérií.
Zdroj: brightside / topdesat