TOP 10

10 úžasných faktov, ktoré si pravdepodobne nevedel o Arménsku

Arménsku

videní: 10.2K

Uplynulo 26 rokov od toho, čo táto malá krajina, rozlohou a počtom obyvateľom len o niečo viac ako polovica Slovenska, získala nezávislosť od Sovietskeho zväzu. Vedel si však týchto 10 úžasných faktov o Arménsku?

 

1. Víno sa tu robí už 8-tisíc rokov

o Arménsku

Aspoň to tvrdia archeológovia: v roku 2011 objavili najstaršiu vináreň na planéte. Nachádzala sa v jaskyni v blízkosti dediny Areni.

 

2. Prvá krajina, ktorá si osvojila kresťanstvo

person-clinic-cross-religion-54333

Kresťanstvo sa rozšírilo do v súčasnosti už zaniknutého Arménskeho kráľovstva krátko po smrti Ježiša, hoci trvalo až do začiatku 4. storočia, kým ho kráľovstvo prijalo ako štátne náboženstvo. Napriek tomu to bolo skôr ako v ktorejkoľvek inej krajine na planéte.

 

3. Šachová veľmoc

pexels-photo-260024

Odkedy sa krajina oslobodila od Sovietskeho zväzu, osvedčila sa ako svetová jednotka v šachu: mužský tím vyhral Majstrovstvá Európy v družstvách (1999), Majstrovstvá sveta v družstvách (2011) a Šachovú olympiádu (2006 , 2008, 2012), zatiaľ čo ženský tím získal Majstrovstvá Európy (2003).

 

4. V genocíde prišlo Arménsko o 1,5 milióna občanov

By Cplakidas - Based on Image:Arshakuni Armenia 150-en.svg. Province & client state outlines based on: Atlas of Classical History, Routledge 1985, pp. 160-162; History Map of Europe, Year 1 from Euratlas, CC BY-SA 3.0, Link

By Cplakidas – Based on Image:Arshakuni Armenia 150-en.svg. Province & client state outlines based on: Atlas of Classical History, Routledge 1985, pp. 160-162; History Map of Europe, Year 1 from Euratlas, CC BY-SA 3.0, Link

V roku 1915 osmanská riša riadila systematické vyhladzovanie 1,5 milióna Arménov, čo je akt známy ako arménska genocída. Turecko, nástupnícky štát Osmanskej ríše, popiera, že ide o genocídu, ale vlády 28 krajín – vrátane Británie, Ruska a Francúzska – uznávajú tieto udalosti ako čin genocídy.

 

5. Viac Arméncov žije v zahraničí než v Arménsku

By Սէրուժ Ուրիշեան (Serouj Ourishian) - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By Սէրուժ Ուրիշեան (Serouj Ourishian) – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Udalosti z roku 1915 nútili milióny Arménov utiecť do zahraničia, kde založili silné komunity, predovšetkým v USA, Rusku a Francúzsku. Predpokladá sa, že približne 5,6 milióna ľudí arménskeho pôvodu žije v zahraničí, čo je viac ako počet obyvateľov v Arménsku (3 milióny).

6. Arménci si myslia, že vedia, kde je Noemova archa

Arménsku

By Սէրուժ Ուրիշեան (Serouj Ourishian) – Own work, CC BY-SA 4.0, Link

V Arménsku existuje široká viera, že Noemova archa je zakotvená v ľade na vrchu Ararat. Napriek mnohým expedíciam sa táto archa nikdy nenašla, ale to nezabraňuje tomu, aby sa objavila na arménskom erbe.

 

7. V Arménsku sa nachádza jedno z najstarších miest

Arménsku

Arménske hlavné mesto, Jerevan, je jedno z najstarších obývaných miest na svete postavené asi 29 rokov pred Rímom. Mesto, nad ktorým sa týči snehom pokrytá hora Ararat, má neuveriteľné množstvo historických budov, nehovoriac o vynikajúcich múzeách. Jerevan je často prezývaný aj ako „ružové mesto“ pre svoj úžasný ružový odtieň vulkanickej skaly, ktorá bola použitá na výstavbu mnohých budov mesta.

 

8. V Arménsku sa nachádza rekordná lanovka

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je najdlhšou dvojchodnou lanovkou Tatev Aerial Tramway, ktorá má dĺžku 5 752 m. Veľkolepá lanovka spája dedinu Halizor s kláštorom Tatev a ponúka nádherný výhľad na rieku Vorotan.

 

9. Technicky sa nachádza vo vojne

cathedral-1781052_1280

Vzťahy medzi Arménskom a susedným Azerbajdžanom sú dlhé roky zlé a obe krajiny sú technicky stále vo vojne. Problém sa týka Náhorného Karabachu, oblasti juhozápadného Azerbajdžanu, kde žijú najmä etnickí Arméni. S podporou Arménska sa región v roku 1994 pokúsil odtrhnúť od Azerbajdžanu, čo vyvolalo krvavú vojnu medzi oboma národmi. Ruské sprostredkovanie prímeria bolo podpísané v roku 1994, ale v tomto roku vypukli nové bojové udalosti.

 

10. Arménci majú radi Shakiru, no nie kvôli spevu

Mnohí Arméni boli nesmierne radi, keď sa dozvedeli o ohromnom faux pas Shakiry počas koncertu v susednom Azerbajdžane, kde kolumbijská speváčka prišla na pódium nesúc svoju národnú vlajku hore nohami, čím sa z nej v podstate stala arménska vlajka. Ups. 🙂

Vľavo kolumbijská vlajka, vpravo arménska.

Vľavo kolumbijská vlajka, vpravo arménska.

Zdroj: Telegraph / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov