Video

Vlak verzus elektromobil: Kto bude rýchlejší z Bratislavy do Košíc?


videní: 4.3K

Budúcnosť je tu už dnes. V roku 2017 sme svedkami množstva technických vymožeností, o ktorých by sa ešte nám pred 30-timi rokmi ani len nesnívalo. Pokrok sa týka všetkých našich každodenných činností a cestovanie nie je výnimkou. Automobilová veda spravila za niekoľko posledných rokov snáď väčší pokrok ako od začiatku automobilizmu ako takého. Na scénu sa dostávajú elektromobily, ktoré sa tvária ako budúca náhrada za ekológii škodlivé a „prehistorické“ spaľovacie motory. Dokáže však elektromobilita skutočne poraziť tradičné formy cestovania? Vlak verzus elektromobil: Kto bude rýchlejší z Bratislavy do Košíc?

Podobnú otázku si kládol aj istý Novozélanďan žijúci na Slovensku. Ako Gavin spomína vo videu, je veľkým fanúšikom elektromobility, čo dokazuje aj jeho elektrický bicykel, či elektromobil značky Peugeot.

Oplatí sa elektromobil?

Podľa výpočtov Gavina by sa mali náklady na kúpu elektromobilu vrátiť do štyroch rokov v porovnaní s klasickým autom so spaľovacím motorom. Do úvahy berie cenu elektromobilu približne 7-tisíc eur a každoročné náklady na servis a pohonné hmoty spaľovacieho auta vo výške cca 2-tisíc eur. Bol by to pre teba dostatočný argument na to, aby si sa nechal zlákať na elektromobil?

Z Bratislavy do Košíc – vlak alebo elektromobil?

Cestovanie na dlhé trasy je jednou z kľúčových nevýhod elektromobilov. Kvôli v drvivej väčšine nízkemu dojazdu je cestovanie na výlet s  elektromobilom prakticky nemožné, alebo prinajmenšom extrémne nepohodlné. Komu by sa chcelo zastavovať každých 100 km a nabíjať batériu niekoľko minút, či dokonca hodín, však? To si ale nepovedal Gavin, ktorý sa so svojou drahou polovičkou vydal na závod z Bratislavy do Košíc. A ako to dopadlo? Dozvieš sa vo videu:

 

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov