Zaujímavosti

Študent si vďaka 3D tlačiarni vyrobil plastový strojček na zuby. Stálo ho to iba 60 dolárov

plastové rovnátka na zuby

videní: 41.1K

Vysokoškolák na Technologickom inštitúte v New Jersey vyrobil svoj vlastný plastový strojček na zuby pomocou 3D tlačiarne. Stačilo mu na to 60 dolárov, ktoré dal na materiál, a dávka vynaliezavosti. Amos Dudley mal na strednej škole strojček, ale nenosil ho tak, ako by mal. Preto sa jeho zuby začali časom posúvať. Nechcel míňať tisíce dolárov za úplne nový strojček a preto sa majster v digitálnom dizajne rozhodol, že si vyrobí svoj vlastný strojček. Na svojom blogu Dudley napísal, že mal jedno veľké šťastie. Tým bolo to, že vďaka svojej univerzite mal prístup k vysokokvalitnej 3D tlačiarni. Tú využil naozaj naplno.

Proces však nebol vôbec jednoduchý. Musel vyskúšať niekoľko ortodontických procedúr. Zároveň musel navrhnúť strojček tak, aby sa jeho zuby pohybovali tým správnym smerom. Ako náhle to dokázal, väčšina práce bola hotová. Už len stačilo strojček vytlačiť z pomerne lacného plastu. Následne ho mohol začať nosiť. A práve vďaka tomuto nápadu sa Dudley môže usmievať od ucha k uchu.

Takto prebiehal proces, ktorý Dudley absolvoval pri navrhovaní svojich rovnátok:

Dudley vychádzal z fotografie strojčeku istej spoločnosti. Všimol si, že plast vyzeral, akoby bol tvorený z viacerých vrstiev ako je to pri 3D tlači. Tak dostal nápad.

rovnatka1

Najprv vytvoril formu zubov za pomoci alginátového prášku. Tieto formy sú veľmi presné a zachytia úžasné množstvo detailov.

rovnatka2

Vytvorenie tohto odliatku bolo jednoduché. Formu vložil hore nohami do nádoby na jogurt a potom ju naplnil kvapalinou Permastone. Keď sa mu to podarilo, odtrhol vrchol aby tak odhalil odliatok. Pomocou žiletky vyhladil nedostatky.

rovnatka3

Teraz to vyzerá dobre.  Pravý bočný rezák (LI-r) vyčnieval.

rovnatka4

Využil laserové skenovanie a softvérové rozhranie NextEngine. Neskôr vytvoril animáciu, ktorá ukázala cestu, ktorou by sa jeho zuby mali posúvať. Vytvorenie animácie nebolo ťažké.

rovnatka5

 

 

Toto bol okamih, kedy to začalo byť vzrušujúce. Na obrázku prebieha 3D tlačenie formy.

rovnatka6

Pohľad zhora na vytlačenú 3D formu.

rovnatka7

Na snímke sú zobrazené všetky kroky, ktoré sú vytlačené v 3D. Označovanie kusov bolo rozhodujúce, keďže všetky vyzerajú rovnako.

rovnatka8

Nakoniec Dudley obrúsil okraje, aby strojček nedráždil jeho ďasná.

rovnatka9

A tu si môžeš pozrieť výsledok, že jeho strojček mu naozaj pomohol.

rovnatka10 rovnatka11

Zdroj: iflscience

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov