Video

Presne pred 15 rokmi sme zistili, ako chutí zlato z Majstrovstiev sveta v hokeji

zlato

videní: 6.9K

Pred pred 15 rokmi sme zistili, ako chutí zlato z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. 11. mája 2002 o 19:00 hodine stredoeurópskeho letného času nastalo vyvrcholenie hokejového turnaja. Boli sme pri tom, keďže sa nám po zdolaní silnej Kanady a húževnatých Švédov podarilo prebojovať až do finále, kde na nás čakalo neprekonateľné Rusko. Rusi prehrali iba jediný zápas v základnej skupine. Ich premožiteľmi boli Švédi, ktorých sme v semifinále dokázali zdolať až po samostatných nájazdoch 3:2. Prebojovanie sa do finále po dvoch rokoch bol samozrejme úspech, najmä ak sa nám podarilo vyradiť domáce Švédsko. Slovensko taktiež prehralo iba jeden jediný zápas v základnej skupine, a to s favorizovaným Fínskom.

 

Priebeh finálového zápasu

Prejdime však na boj o zlato. Bolo 19:00 hodín stredoeurópskeho letného času. Favoritom bolo Rusko. Slováci využili moment prekvapenia a Ľubomír Višňovský po 22 sekundách hry zavesil gól do ľavého horného rohu bránky. Fínsky rozhodca si však nebol istý, tak sa šlo telefonovať s videorozhodcom. Videozáznam jasne dokázal, že puk bol za čiarou. Vedieme 1:0. V 11. minúte sme začali hrať presilovku, ktorú sme nakoniec aj využili. Famózny Miroslav Šatan spoza brány našiel voľného Petra Bondru, ktorý nekompromisne zakončil a dostal Slovákov do dvojgólového vedenia. Takúto prvú tretinu čakal málo kto.

Na začiatku druhej tretiny sa Rusom poradilo znížiť po góle Sušinského. Rýchli ruskí hráči sa v nasledujúcich minútach spoliehali na svoje dokonalé kontry. Slováci mali plno práce. V 27. minúte sa Slovákom podarilo vybojovať na prvý pohľad stratený puk v rohu ihriska. Najlepšie sa zorientoval Handzuš, ktorý svojou nečakanou presnou prihrávkou našiel pred bránou voľného Miroslava Šatana – 3:1 pre Slovensko. Slováci si na konci druhej tretiny vypracovali ešte niekoľko šancí, tie však nepremenili.

Tretiu tretinu sme začali veľmi opatrne. Ihneď v 43. minúte nás potrestal voľný Antipov – 3:2. Celú tretiu tretinu Slováci pociťovali ohromný tlak Ruskej zbornej. Slováci hrali iba na tri päťky no neúspešne. V 55. minúte sa podarilo vyrovnať Sušinskému. Premrhali sme svoj dvojgólový náskok a zápas sa začal od začiatku. Rusi vycítili obrovskú šancu. V 59. minúte sa však všetko zmenilo. Štadión, ale aj ľudí na Slovensku potešila dvojica Pálffy a Bondra. Pálffy sa dostal do úniku, kde v útočnom pásme našiel na ľavej strane Bondru. Ten svojou presnou strelou dostal Slovákov do vedenia a rozhodol o tom, že sme sa stali majstrami sveta! Presne pri tomto góle sme počuli nezabudnuteľné slova komentátora: “Žigo poď, v ľavo má Bondru … tyčka … goooool”.

Prerušenie hry iba 1 sekundu pred koncom zápasu

Pamätné je určite aj prerušenie hry sekundu pred koncom zápasu, kedy naši chlapci stáli na lavičke v spoločnom objatí. Sám komentátor dodal, že na Slovensku budeme majstri sveta.

Aj dnes, pri sledovaní týchto starých záznamov mám zimomriavky. Sú to nádherné spomienky. Pre takúto malú krajinu to bol naozaj obrovský úspech. Na tohtoročných majstrovstvách sveta sa však Slovákom až tak nedarí. Z posledných štyroch zápasov sme získali iba štyri body, ale našich hokejistov by sme nemali zatracovať. Hrajú to, na čo majú. Proti silnejším súperom sme sa vedeli vždy zomknúť a odohrať naozaj kvalitné zápasy. Tak im v žiadnom prípade neprestávaj fandiť. Práve teraz to najviac potrebujú!

 

Zostrih gólov

A pre tých najvernejších fanúšikov ponúkame celý finálový zápas

Zdroj: topdesat

Zdroj: topdesat.sk

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov