TOP 10

TOP 10 najrýchlejších šprintérov v histórii športu

10 najrýchlejších šprintérov

videní: 11.6K

Mužský šprint na 100 m je jednou z najočakávanejších a najpopulárnejších udalostí každej jednej letnej olympiády. Vo finále sa na štart postaví 10 najrýchlejších šprintérov. Na cieľovej čiare sa rozhodne o tom, ktorí z nich sa stane najrýchlejším človekom na zemi. Je možné, že ak by mali v minulosti športovci dnešné vymoženosti, boli by oveľa rýchlejší. Práve vďaka pokroku, inováciám, modernému tréningu, výžive a výstroji, sú šprintéri schopní dosahovať takéto nadľudské výkony. Preto ti dnes prinášame rebríček desiatich najrýchlejších šprintérov. Porovnávaní boli na základe zabehnutého času v šprinte na 100 metrov.

10. Donovan Bailey (9,84 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Bailey je kanadský šprintér, ktorý sa narodil na Jamajke. Na olympijských hrách v Atlante zabehol vo finále svoj rekord. Stovku zvládol za 9,84 sekúnd. Vďaka tomuto výkonu získal olympijské zlato. Na hrách v Atlante získal aj druhú zlatu medailu ako člen kanadského tímu v disciplíne 4x100m. Baileyho rekord na 100 m bol prekonaný už dávno, ale jeho rekord na 50 metrov ostal neprekonaný. 50 metrov sa mu podarilo zabehnúť iba za 5,56 sekúnd.

09. Richard Thompson (9,82 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Rodák z Trinidadu a Tobaga zabehol svoj najlepší čas práve vo svojej domovskej krajine na pretekoch v roku 2014. Stovku zabehol za 9,82 sekúnd. Thompson súťažil mnohokrát aj na medzinárodnej scéne za Trinidad a Tobago. Na svojom konte má aj tri olympijské medaily. Tie sa mu podarilo získať v disciplíne 4x100m (štafeta).

08. Steve Mullings (9,80 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Prvý z mnohých Jamajčanov na tomto zozname. Mullings v roku 2011 zabehol stovku za 9,80 sekúnd. V roku 2009 dosiahol svoj vrchol, keď získal zlatú medailu v disciplíne 4x100m. Bohužiaľ jeho kariéra sa skončila po tom, čo mal druhý pozitívny test na doping. Dostal celosvetový zákaz.

07. Maurice Greene (9,79 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Greene svoje maximum dosiahol v Aténách v roku 1999. Stovku zabehol za 9,79 sekúnd a vytvoril vtedajší svetový rekord. Američan dominoval na medzinárodnej scéne koncom 90-tých rokov. Najvýznamnejšie bolo preňho zlato z roku 2000. To získal za šprint na 100 metrov v Sydney. Rovnako drží rekord na 60 metrov (6,39 sekúnd), ktorý vytvoril v roku 1998. V roku 2001 ho zopakoval.

06. Nesta Carter (9,78 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Carter sa nachádza približne v strede nášho rebríčku. Je však zaujímavé, že je až štvrtým najrýchlejším jamajským šprintérom. Svoj najlepší čas v šprinte na 100 metrov dosiahol na pretekoch v Rieti (Taliansko) v roku 2010. Smolu má kvôli tomu, že súťaži pri obrovskej konkurencii. Jeho protivníkmi boli Asafa Powell, Yohan BLake a samozrejme aj Usain Bolt. Aj vďaka tomu získal Carter iba jednu medailu z MS a jednu z olympiády. Aspoň že spoločne s jamajským tímom získal zlatú medailu v disciplíne 4x100m. Carterovo meno sa v poslednej dobe objavilo v spravách pre pozitívny test na doping.

 

 

05. Justin Gatlin (9,74 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Gatlin počas svojej kariéry zabehol množstvo šprintov na 100 metrov. Tie najrýchlejšie však zabehol v roku 2015 na pretekoch v Katare. Gatlinova kariéra bola ako jazda na horskej dráhe. Za spomenutie stojí výhra zlatej medaily pre USA na olympijských hrách v Aténách. Na druhej strane čelil pozitívnym drogovým a dopingovým testom. Za tento prehrešok dostal štvorročný zákaz.

04. Asafa Powell (9,72 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Svoj rekord dosiahol na pretekoch v Lausanne (Švajčiarsko). Stalo sa tak v roku 2008. Svojich konkurentov predbehol na plnej čiare a stovku zvládol za 9,72 sekúnd. Tento svetový rekord však dlho neudržal. Predbehol ho Usain Bolt. Powellova kariéra však bola o niečom úplne inom. Bol jedným z najlepších svetových šprintérov na 100 metrov za posledné desaťročie.

03. Tyson Gay (9,69 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Americký držiteľ rekordu v šprinte na 100 metrov. Svoj rekord zabehol v Šanghaji v roku 2009. Taktiež sa mu podarilo zabehnúť stovku aj za 9,68. To mu však nebolo uznané kvôli vetru, ktorý mu k tomuto výkonu pomohol. Tyson Gay vyhral niekoľko zlatých medailí z MS. Na olympijskej scéne sa mu až tak nedarilo. Olympijskú medailu má iba zo štafetového behu 4×100 m. Tú získal na olympiáde v roku 2012. O túto medailu však nakoniec USA prišlo, keďže členova tímu neprešli dopingovou kontrolou.

02. Yohan Blake (9,69 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Blake, rovnako ako Tyson, zabehol stovku za 9,69 sekúnd. Tyson je na treťom mieste kvôli vetru. Ten mu k tomuto výkonu značne pomohol. Tento impozantný výkon dosiahol v roku 2012 v Lausanne (Švajčiarsko). Blake ostáva v tieni svojho jamajského krajana Usiana Bolta. V histórii MS je Blake najmenším šampiónom v šprinte na 100 metrov.

01. Usain Bolt (9,58 s)

Šprintérov

www.wikipedia.org

Žiadne prekvapenie sa nekoná. Usain Bolt je súčasným držiteľom rekordu v šprinte na 100 metrov. Je trojnásobným olympijským šampiónom. Svoj svetový rekord zabehol počas MS 2009 v Berlíne. V rokoch 2008 – 2009 získal 5 zlatých medailí z olympiády a majstrovstiev sveta.

A tu je neuveriteľný výkon Usaina Bolta v Berlíne 🙂

 

1e3)g=1e3;else if(200>~~g)g=200;f.height=g}if(„link“===d.message)if(h=b.createElement(„a“),i=b.createElement(„a“),h.href=f.getAttribute(„src“),i.href=d.value,i.host===h.host)if(b.activeElement===f)a.top.location.href=d.value}else;}},d)a.addEventListener(„message“,a.wp.receiveEmbedMessage,!1),b.addEventListener(„DOMContentLoaded“,c,!1),a.addEventListener(„load“,c,!1)}(window,document);
//]]>

 

Zdroj: wonderslist

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov