TOP 10

10 najvyšších budov sveta. Pri pohľade z ich vrchola sa ti zatočí hlava!

10 najvyšších budov sveta

videní: 35.7K

Mal si niekedy pocit, že sa nachádzaš na vrchole sveta? Tak práve dnes máš šancu spoznať takýchto vrcholov sveta hneď niekoľko! Ako asi tušíš, dnešný článok z rubriky top10 bude skúmať 10 najvyšších budov sveta. Ak by si bol na ich vrchole, určite by sa ti z tej výšky zatočilo v hlave.

10. KK100

KK100 je klenotom mesta Šen-čen v Číne. V súčasnosti je druhou najvyššou budovou v tomto meste. Vo vnútri budovy sa nachádza hotel a nákupné stredisko s viac ako 100 poschodiami. Budova je vysoká 441 metrov.

09. Willis Tower

Budová, ktorá na prvý pohľad vyzerá, ako by bola postavená zo samostatných blokov. Jej architektúra je však jedinečná, pretože žiadna iná budova nie je postavená takýmto spôsobom. Nachádza sa v Chicagu a je vysoká 442 metrov.

08. Zifeng Tower

ZT

Vežu prirovnávajú k drakom, kvôli bočným panelom, ktoré z diaľky vyzerajú ako dračie šupiny. Ostatné výrezy dodávajú budove zaujímavú dynamiku. Ďalšou skvelou skutočnosťou je to, že niektoré z okien sa dajú otvoriť, čo je pri takýchto budovách takou menšou raritou. Budova sa nachádza v Číne, konkrétne v meste Nanking. Vysoká je 449 metrov.

07. Petronas Twin Towers

Najvýznamnejšou črtou tejto veže je most, ktorý spája 41. a 42. poschodie na oboch budovách. Veže boli postavené v roku 1998 a merajú 452 metrov. Nachádzajú sa v Kuala Lumpur, Malajzii.

06. International Commerce Center

Architekti a návrhári chceli, aby táto budova bola najvyššou budovou na planéte, ale kvôli miestnym zákonom, ktoré nedovoľujú stavbu vyšších budov ako okolitých hôr, bol tento plán rýchlo zamietnutý a pozmenený. Aj napriek tomu je International Commerce Center 7. najvyššou budovou na svete. Vysoká je 484 metrov a nachádza sa v Hongkongu.

 

 

05. TAIPEI 101

T101

Architektúra tejto budovy sa podobá väčšine východoázijskej architektúre. Budova je rozdelená na 8 segmentov, z ktorých každá má 8 poschodí. Číslo 8 je symbolické pre väčšinu čínsky hovoriacich krajín. Budová meria 508 metrov a nachádza sa v Taipei na ostrove Taiwan.

04. One World Trade Center

Nachádza sa v New Yorku a celkovo meria 541 metrov. Táto budova je najvyššia v Severnej Amerike. Zároveň je šiestou najvyššou budovou na svete!

03. Makkah Royal Clock Tower Hotel

Keď zazrieš tie obrovské hodiny na vrchu budovy, ihneď ti napadne Big Ben z Londýna, ale táto budova sa nachádza v Mekke v Saudskej Arábii a náramne sa podobá na Big Ben. Meria 601 metrov a je to jedna z najvyšších stavieb na svete

02. Shanghai Tower

shangaitower

Meria úctyhodných 632 metrov, Šanghajská veža je druhou najvyššou budovou na svete a najväčšou v Číne. Veža je priehľadná na vnútornej a vonkajšej ploche, čo znamená, že môže využívať viac slnečného svetla. Jej špirálovitý vrchol veže zhromažďuje dažďovú vodu, ktorá sa používa na vykurovanie a klimatizáciu.

01. Burj Khalifa

BK

Spojené Arabské Emiráty, Dubaj. Túto budovu uvidíš už naozaj z obrovskej diaľky. Pri svojej výške 828 metrov je jednoducho neprehliadnuteľná. Budova je najvyššia na svete, má 163 poschodí a jej výstavba trvala 6 rokov.

Do rebríčka boli započítavané iba výškove budovy (rádiové veže a podobné stavby boli vynechané).

Tak čo? Mal by si odvahu dostať sa na vrchol jednej z 10 najvyšších budov sveta? 🙂

1e3)g=1e3;else if(200>~~g)g=200;f.height=g}if(„link“===d.message)if(h=b.createElement(„a“),i=b.createElement(„a“),h.href=f.getAttribute(„src“),i.href=d.value,i.host===h.host)if(b.activeElement===f)a.top.location.href=d.value}else;}},d)a.addEventListener(„message“,a.wp.receiveEmbedMessage,!1),b.addEventListener(„DOMContentLoaded“,c,!1),a.addEventListener(„load“,c,!1)}(window,document);
//]]>

 

Zdroj: list25
Foto: list25

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov