Zaujímavosti

Zamrznuté Bajkalské jazero: Obdivuj krásu najväčšieho jazera na svete


videní: 37.1K

Bajkal je naozaj úžasný! Je to najhlbšie a najčistejšie jazero na svete. Keď si táto skupina plánovala výlet k Bajkalu, ani len nemali tušenia, že jazero je tak nádherné, majestátne a rozľahlé. Ako sa vyjadrili pre portál Boredpanda, boli tak prekvapení, že za 3 dni, ktoré strávili pri jazere, skoro vôbec nespali. Bajkalské jazero meria na dĺžku zhruba 600 km.

Keď v zime jazero zamrzne, ľad dosahuje hrúbku až 1,5 – 2 metre. Takýto ľad unesie vozidlo o hmotnosti približne 15 ton, ale niekedy sa stane, že ľad je tenší a auto sa tak preborí. V rôznych častiach jazera nájdeme rôzne „vzory“ ľadu. Je to spôsobené tým, že voda v jazere mrzne po vrstvách.

Ľad v Bajkalskom jazere je ten najprehľadnejší na svete! Áno, naozaj je tomu tak. Skrz ľad môžeš vidieť skoro všetko, čo nájdeš na dne: ryby, zelené kamene a rastliny. Voda v jazere je tak priezračná, že predmety v jazere dokážeš spozorovať až do 40 metrovej hĺbky.

Bajkal je zároveň aj najhlbším jazerom sveta. Vznik a vek jazera stále provokujú vedecké argumenty. Bajkal je najväčšou zásobárňou sladkej vody na Zemi (približne 20 %), a jeho hĺbka je až 1642 metrov. Spolu s Bajkalom existujú už iba dve jazerá, ktorých hĺbka je väčšia ako 1000 metrov. Je to jazero Tanganika (1470 m) a Kaspické more (1025 m).

V niektorých častiach je ľad ako zrkadlo. Môžeš sa v ňom jednoducho vidieť. Mnoho cestovateľov, ktorí sa vyberú navštíviť Bajkal, cestujú po jazere na korčuliach, bicykli či saniach. Niektorí z nich sa vyberú na trasu dlhú aj niekoľko stoviek kilometrov. Nocujú v stanoch priamo na ľade uprostred jazera. Naozaj úžasné miesto so skvelou atmosférou.

Ľad však praská po celú dobu. Ak je veľmi veľký mráz, na ľade sa utvoria obrovské trhliny. Niektoré dosahujú dĺžku 10-30 km. Šírka týchto prasklín je v rozmedzí 2 až 3 metrov. Trhliny sa objavujú každý rok približne v rovnakých oblastiach jazera. Praskanie ľadu je sprevádzané hlasným zvukom prasknutia, ktorý pripomína hrmenie alebo výstrel zo strelnej zbrane. Práve kvôli týmto trhlinám ryby v jazere neumierajú na nedostatok kyslíka.

Bajkalský ľad je jednoducho zaujímavý a nesie mnoho záhad. Rovnako vyvoláva záujem aj u vedcov.

Ľad sa na Bajkale drží až do mája. Ľudia sa pre istotu ľadu vyhýbajú už od apríla. Bubliny v ľade vznikajú z metánu, ktorý produkujú riasy. Jedinou riekou, ktorá tečie z jazera, je Angara. Všetky ostatné rieky tečú do jazera. S týmto faktom je spojená aj jedna legenda. Tá hovorí o tom, že starec Bajkal miloval svoju jedinú dcéru Angaru. Tá sa zaľúbila do mladého a krásneho Jeniseja. Keď otec spal, rozhodla sa utiecť za ním. Bajkal to zistil, nahneval sa, bleskom skosil vrchol a úlomok skaly jej hodil priamo do hrdla. Tá sa začala dusiť a prosiť svojho otca o vodu. Bajkal svojej dcére mohol dať iba svoje slzy. Od tejto udalosti tečie Angara k Jeniseju plná sĺz a osamelý Bajkal ostal sivý.

Do Bajkalu priteká 336 stálych prítokov, no voda vyteká len z jedného jediného miesta. Práve v tejto oblasti trčí z vody šamanský kameň, ktorý Bajkal hodil Angare do hrdlo. Po zhliadnutí týchto fotiek nám dáš určite za pravdu, že Bajkalské jazero je jedným z najkrajších miest na svete. 🙂

 

 

 

 

Zdroj: boredpanda, instagram

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov