TOP 10

TOP 7 mýtov o strave a jedle vyvrátených!


videní: 7.3K

Ako často počúvaš od starkej, že ten zemiakový šalát a bravčový rezeň sú to najlepšie, čo môžeš svojmu telu dať? A ty si kupuješ ešte trvanlivé mlieko? Veď je plné Ečiek a konzervantov! Čokoládu si mal z jedálnička vylúčiť už dávno, toľko kalórií…. Veď to je smrť!

 

Mýtus 1: Mlieko priamo od kravy je najzdravšie

glass-1587258_1280

Domáce, čerstvo nadojené mlieko sa zväčša hygienicky netestuje a môže obsahovať choroboplodné zárodky. Ak je určené na konzumáciu pre človeka, najmä pre dieťa, musí byť minimálne tepelne upravené.

 

Mýtus 2: Čerstvé mlieko je zdravšie než trvanlivé.

Čerstvé – konzumné mlieko je pasterizované, čiže zahriate do 85 stupňov Celzia, čo limituje jeho trvanlivosť. Trvanlivé mlieko je krátkodobo ultravysoko zahriate na 135 stupňov Celzia, čo predlžuje jeho trvanlivosť. Ich výživová hodnota je rovnaká a závisí od obsahu tuku a na tuk viazaných vitamínov A, D, E, K, ktorých obsah klesá priamoúmerne s poklesom tuku. Ostatné živiny sú porovnateľné.

Čo to? Žiadne Éčka? To sú mi veci…

 

Mýtus 3: Biele pečivo nie je zdravé

Neplatí ani povera, že biele pečivo je nezdravé a nevhodné. Biele pečivo je vhodné najmä pre deti a športovcov, ktorí potrebujú nabrať svalovú hmotu. Odporúča sa aj pre deti do troch rokov, u ktorých by sme mali byť pri príjme vlákniny, a teda aj celozrnného pečiva, opatrní.

 

Mýtus 4: Čokoláda je nezdravá

woman-674977_1280

Kakaové bôby obsahujú tzv. flavonoidy, ktoré napomáhajú udržiavať krvný tlak v norme. Zároveň ovplyvňujú pokles cholesterolu v krvi. Čokoláda svojimi účinkami posilňuje imunitný systém. A už sa môžeme oddávať najobľúbenejšej pochúťke bez výčitiek svedomia.

 

Mýtus 5: Bielkoviny a železo získame iba z mäsa

Sója je zdrojom kvalitných bielkovín – obsahuje 40 % bielkovín podobného zloženia, aké  majú bielkoviny v najkvalitnejšom mäse.

Nechýbajú ani minerálne látky ako sú vápnik či železo – sója obsahuje viac vápnika ako mlieko a mliečne výrobky a viac železa ako hovädzia pečeň či špenát.

 

 

Ďalej má vysoký obsah železa aj červená repa, kel, mak, orechy, sezam…

Bielkoviny zas získavame z rôznych obilnín a strukovín, maku či vajec. Dokonca ich naše telo spracuje jednoduchšie, ako tie živočíšne. No čo starká? Stále je ten rezeň pre mňa taký zdravý?

 

Mýtus 6: Človek je mäsožravec

Prirodzené mäsožravce sú odlišné od človeka a iných bylinožravcov: vyrábajú si vlastný vitamín C, regulujú si teplotu svojim jazykom, majú ostré špicaté zuby, ich žalúdočné kyseliny sú 20krát kyslejšie ako u ľudí, nemajú zadné zuby – stoličky, čeľuste sa im hýbu iba vertikálne, majú pazúry a nikdy netrpia aterosklerózou, bez ohľadu na to, koľko nasýtených tukov a cholesterolu zjedia.

Navyše má človek dlhý tráviaci trakt, čo je typické pre bylinožravce. Tak si teda na večeru naložme misku šalátiku, aby sme potešili naše brušká.

 

Mýtus 7: Sója je nezdravá

soybeans-182294_1280

Sója je ťažko stráviteľná a môže narobiť šarapatu u jedincov, ktorí trpia napríklad ochorením štítnej žľazy. Ak však konzumujeme fermentáciou upravené produkty zo sóje, neublížime tým ničomu. Takým produktom je napríklad tofu či tempeh. V zásade však platí, že všetkého veľa škodí. Požívaj preto túto strukovinu v menších dávkach a nepreháňaj to, bude mať blahodarné účinky pre tvoj organizmus.

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov