II. svetová vojna

Vylodenie v Normandii: Zábery z pláže po viac ako 70 rokoch


videní: 15.8K

Deň D, 6 jún 1944. Operácia Neptún, viedla k vylodeniu tisícich spojeneckých vojakov na piatich plážach, ktoré sú od vtedy navždy vryté do vojenskej histórie: Gold, Juno, Sword, Omaha a Utah. Na konci týchto ťažkých dní sa objavila vydláždená cesta, priamo až do okupovaného Francúzska. Atlantický val bol prekonaný (Ohromujúce zábery Hitlerovho Atlantického valu v Guernsey natočené z vtáčej perspektívy). Bola to časť spojeneckých invázii v Normandii, počas operácie Overlord. Práve táto operácia mala na svedomí začiatok konca nacistickej nadvlády v západnej Európe. Netrvalo ani rok a Tretia ríša sa stala minulosťou. Po Hitlerovej smrti sa Európa začala spamätávať z týchto ťažkých rokov.

 

 

Aj po viac ako 70 rokoch tieto pláže nestratili svoj význam. Normandia je dnes obľúbeným miestom pre záujemcov zaujímavých historických bitiek, ktoré sa odohrávali práve počas 2. svetovej vojny. Normandia je zaplnená turistami, vojenskými vozidlami a milovníkmi histórie. Bohužiaľ, v malom počte tu nájdeme aj zopár vojnových veteránov, ktorí sa priamo podieľali na bojoch o tieto územia. Čoskoro sa mnoho z veteránov do Normandie už nedostane. Jediné čo po týchto veteránoch ostane, budú ich pamätníky, umiestnené na miestach kde bojovali, aby nám pripomínali tieto udalosti. Pozri si tiež infografiku týkajúcu sa práve Dňa D – II. svetová vojna: Deň D v číslach.

V tomto videu, ktoré pochádza ešte z roku 2014 pri 70. výročí Dňa D, uvidíš Omacha Beach, Batteries de Longues a Point du Hoc, takým spôsobom, akým si ešte nevidel.

 

Zdroj: warhistoryonline
Titulná foto: youtube

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov