TOP 10

TOP 10 krajín s najväčšou spotrebou alkoholu na jedného obyvateľa. Nachádza sa medzi nimi aj Slovensko?


videní: 81.5K

Otázka, ktorá je hnacím motorom národnej hrdosti, ale aj nesúhlasom po stáročia: Ktorá krajina vypije najviac alkoholu?

Matt Stiles z The Daily Viz navrhol úhľadnú interaktívnu mapu, ktorá podrobne opisuje ročnú spotrebu alkoholu na jedného obyvateľa v každej krajine, ktorá je udávaná v litroch. Dáta boli zhromaždené od roku 2000 do roku 2016, prieskumom Svetovej zdravotníckej organizácie. Poskytuje tak pohľad na spotrebu rôzneho alkoholu v jednotlivých krajinách v prepočte na osobu.

 

Prvenstvo patrí Bielorusku.

Takže, ktorý národ stojí na vrchole spotreby alkoholických nápojov? Je ním Bielorusko, ktoré sa objavilo v hornej časti rebríčka, pričom každý občan spotrebuje v priemere až 17,32 litra alkoholu ročne. O niečo menšia spotreba alkoholu je v Litve, Českej republike, Chorvátsku, Rakúsku, Portugalsku, Francúzsku, Írsku, Estónsku a Maďarsku. To znamená, že všetky krajiny na prvých desiatich priečkach pochádzajú z Európy.

 

 

Najväčšia spotreba piva v Českej republike.

Najviac piva sa spotrebuje v Českej republike, je to približne 6,65 litra tohto nápoja na jedného obyvateľa. Naopak, najviac vína sa spotrebuje v Portugalsku, kde sa priemerne vypije 7,45 litra vína na jedného obyvateľa.

Na druhej strane, Afganistan, Mauretánia, Kuvajt, Líbya, Irán, Somálsko a Bangladéš sa zaradili v dolnej časti zoznamu. Plná interaktívna mapa sa nachádza na stránke The Daily Viz, konkrétne na TOMTO ODKAZE, kde sa nachádzajú ďalšie analýzy a dôkladné interaktívne členenia údajov v grafickom formáte.

Slovensko sa umiestnilo na celkovom 24. mieste. Celková ročná spotreba na jedného obyvateľa vychádza približne na 10,24 litra alkoholu. Z toho 3,53 l piva, 1,77 l vína a 4,47 l destilátu.

The Daily Viz

The Daily Viz

Top 10 krajín s najväčšou spotrebou alkoholu:

1. Bielorusko
2. Litva
3. Česká republika
4. Chorvátsko
5. Rakúsko
6. Portugalsko
7. Francúzsko
8. Írsko
9. Estónsko
10. Maďarsko

Zdroj: iflscience
Foto: thedailyviz

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov