Zaujímavosti

Vedci predstavili najčiernejší materiál na svete. Pozri sa, čo sa dialo po tom, čo naň zasvietili laserom. Ostaneš prekvapený


videní: 4.9K

Tento nový materiál je tak čierny, že vedci nedokážu pomocou súčasných prístrojov zmerať jeho vstrebávanie svetla. Jedná sa o veľmi neobvyklú vlastnosť pre väčšinu látok. Za normálnych okolností, keď svieti laser na materiál, môžeme sledovať, ako sa laser odráža späť k nám. Naše oko tak vníma bodku lasera aj na danom materiáli. Na podobnom princípe fungujú aj naše oči, vďaka ktorým môžeme vidieť svet okolo nás. Ale inžinieri z britskej firmy Surrey Nanosystems sa rozhodli, že vyskúšajú laser na svojom vôbec „najčiernejšom“ materiáli, ktorý bol kedy vôbec vyrobený. Určite ostaneš prekvapený, akého výsledku dosiahli.

 

 

A kde sa vlastne podelo svetlo? V podstate uviazlo vo vnútri materiálu. Vantablack, ako sa materiál nazýva, je vyrobený z uhlíkových nanotrubíc, ktoré sú oveľa tenšie ako akýkoľvek ľudský vlas. Nanotrubice sú tak blízko seba, že svetlo sa dostáva dnu, ale von už nemôže uniknúť. Surrey Nanosystems pracovali na pôvodnom materiáli Vantablack ešte v roku 2014. Už v tej dobe prebehli merania, pri ktorých materiál vstrebával 99,96% svetla. Táto nová verzia Vantablack je však taká čierna, že ich prístroje nie sú dostatočné silné, aby zmerali vstrebávanie svetla v tomto materiáli. Vantablack je momentálne používaný hlavne vo výskume, takže na jeho prípadné využitie si budeme musieť ešte nejakú dobu počkať.

laservantablack1

Surrey Nanosystems / YouTube.com

Surrey Nanosystems / YouTube.com

laservantablack3

Surrey Nanosystems / YouTube.com

 

 

 

 

 

 

Zdroj: iflscience
Titulná foto: youtube

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov