Zaujímavosti

Toto doma rozhodne neskúšajte. Vedec vypil pohár s kyanidom. Čo sa s ním stalo?


videní: 7.8K

Videá na portáli YouTube sú rôzne. Niektoré sú úplne zbytočné, niektoré ťa rozosmejú, iné vyvolajú hnev. Ale nachádzajú sa tu aj užitočné videá, z ktorých sa pravdepodobne niečo zaujímavé dozvieš, poprípade naučíš.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že čin tohto video-bloggera, ktorý sa rozhodne vypiť známy prudký jed s názvom kyanid, je čistým aktom zúfalstva pre online pozornosť. Opak je však pravdou. Cody Don z kanálu Codys Lab nasypal do vody zlúčeniny a tento vražedný elixír vypil, aby vzdelával divákov o tom, čo je kyanid a ako naňho telo v skutočnosti reaguje.

Video ukazuje, ako si Cody pripravili približne 17 mg kyanidu na pitie. Počas toho na obrazovke bliká vážne varovanie „neskúšajte to doma“.

„Chutí to ako jedlá sóda,“ hovorí divákom a dodáva: „Mám tras a môj dych je o niečo rýchlejší,“ pretože kyanid potláča schopnosť tela absorbovať kyslík. Cody potom uisťuje divákov, že smrteľná dávka pre človeka jeho veľkosti je asi 300 mg, teda takéto malé množstvo mu vážne neublíži.

 

 

V skutočnosti sa malé množstvo kyanidu nachádza v niektorých orechoch a semenách, vrátane mandlí, čo znamená, že tvoja pečeň tento smrtiaci jed dokáže veľmi dobre vylúčiť.  „Čo robí tento jed smrteľným nie je skutočnosť, že je to nebezpečná chemikália, ale veľkosť jeho dávky,“ vysvetľuje.

Cody tvrdí, že pečeň všeobecne dokáže zničiť malé množstvo kyanidu približne do 10 až 15 minút po požití. To teoreticky znamená, že človek dokáže počas celého dňa jesť malé dávky kyanidu bez toho, aby došlo k fatálnym následkom na jeho organizme.

Čo sa však stane, ak sa človek skutočne otrávi kyanidom? Ked’že kyanid zabráňuje bunkám viazať kyslík, po jeho požití alebo vdýchnutí (veľkého množstva) do niekoľkých minút nastáva kóma, syndróm spánkového apnoe (porucha regulácie dýchania, kedy organizmus človeka v spánku, alebo v tomto prípade v kóme, neustále predlžuje intervaly medzi jednotlivými nádychmi, až doslova prestane dýchať), nasleduje zástava srdca, čo vyústi do smrti.

Pri požití nadmerného, no nie nutne smrteľného množstva kynaidu, môže dôjsť k strate vedomia, závratom, či vertigu. Spočiatku sa postihnutému môže zdať, že dýcha rýchlejšie, no jeho dych sa bude postupom času spomaľovať.

Samovražda kyanidom bola obľúbená medzi členmi nacistickej SS počas druhej svetovej vojny. V dutom zube mali ukrytú kapsulu s týmto jedom. Ak ju prehrýzli, ostávalo im len niekoľko minút života. Dá sa povedať, že ide o bezbolestnú smrť, keďže jej predchádza kóma.

„Tu to je,“ hovorí: „Vypil som kyanid a nezomrel som.“ Jedna rada na záver: skutočne to doma neskúšaj.

 

Krátke 5-minútové video si pozri tu:

Zdroj: Independent

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov