Tipy a triky

10 tipov ako si dokážeš sám vysušiť svoj smartfón

10 tipov ako si dokážeš sám vysušiť svoj smartfón

videní: 17.3K

Poznáš ten pocit keď ti telefón spadne do vody, prípadne do vody spadneš ty aj s telefónom vo vrecku? Preto ti dnes poradíme, čo v takomto prípade robiť s telefónom, a ako ho čo najrýchlejšie vysušiť

 

1. Telefón čo najskôr vyber z vody a okamžite ho vypni

Kvôli tomu, že časti telefónu boli vo vode ho nezapínaj až do doby keď si budeš istý že telefón je suchý aj vo vnútri. Trocha vody by mohlo spôsobiť skrat, telefón by si potom už márne zapínal.

2. Otvor zadný kryt a vyber baterku

Hneď ako vyberieš telefón z vody, otvor zadný kryt a vyber batériu. Tým znížiš riziko poškodenia vnútorných obvodov telefónu. Telefón potom opatrne a starostlivo utri papierovou utierkou alebo mäkkou handričkou.

3. Vyber SIM kartu

Po vybratí batérie by si mal pokračovať SIM kartou. Rovnako ako telefón, aj ju poriadne osuš a nechaj schnúť aj s telefónom. Zvýši sa tým pravdepodobnosť že ju budeš ešte môcť používať.

4. Odpoj všetky externé zariadenia

Vypni a odpoj všetky externé zariadenia, ako sú slúchadlá, pamäťové karty a rôzne iné predmety ktoré zakrývajú diery a vstupy do telefónu. To platí aj pre obaly, ochranné fólie a sklá. Môžu totiž zadržať vodu v rôznych prasklinách na telefóne.

5. Máš po ruke vysávač?

Pokiaľ máš po ruke vysávač, rozhodne ho použi. Pomôže ti prebytočnú vodu dostať von. Nezabudni telefón počas „vysávania“ otáčať, aby si ho očistil z každej strany. Upozorňujem, že telefón musíš od vysávača držať v bezpečnej vzdialenosti. Môžeš totiž svoj mobilný telefón poškodiť statickou elektrinou, čo by bolo omnoho horšie.

 

 

6. Vyhni sa fénu ale aj kompresoru

Určite nepoužívaj fén a to ani na jeho najslabšie nastavenie. Fénom by si totiž vodu zatlačil len hlboko do telefónu, čo je veľmi nebezpečné pre základné elektronické súčiastky. Dokonca pri teplom vzduchu z fénu, by mohlo dôjsť k roztaveniu niektorých súčiastok.

 7. Vrecúško s ryžou

Môžeš skúsiť svoj telefón dať do igelitového vrecúška s ryžou, pretože ryža perfektne pohlcuje a nasáva vlhkosť. Preto je veľká pravdepodobnosť že všetku vodu z telefónu a ostatných častí vysaje von. Ryža dokonca aj spomaľuje koróziu. Pred vložením telefónu do vrecúška, otvor zadný kryt a vyber batériu, ktorú vlož spolu s telefónom k ryži, ale oddelene. Táto procedúra trvá 2 až 3 dni. Dlhá doba? Myslím si že sa nemáš kde ponáhľať. Z času na čas telefón skontroluj, či sa na ňom nespravila vrstva vody. Ak áno, opatrne ju pretri papierovou utierkou, mäkkou handričkou alebo opakuj postup s vysávačom.

8. Nechaj telefón na slnku

Jednou z ďalších možností je ponechať telefón na slnku. To môžeš spraviť aj po pokuse s vysávačom a ryžovým vrecúškom. Telefón polož na absorpčnú podložku, napr. na papierovú utierku, o zbytok sa postará slnko. To vysuší zvyšky vody ktorá v telefóne ostala po pokusoch s vysávačom a ryžou.

9. Skontroluj telefón

Najmenej po 24 hodinách sa uisti, či telefón vyzerá sucho. Rovnako skontroluj všetky diery, konektory a rôzne iné miesta. Pokiaľ sa ti zdá, že telefón je suchý a čistý, môžeš skúsiť založiť batériu a pokúsiť sa ho zapnúť. Pri zapínaní pozorne počúvaj každý zvuk, ktorý by mohol byť predzvesťou že telefón je nefunkčný.

10. Nefunkčnosť telefónu

Pokiaľ je telefón suchý a nezapne sa, môže za to vybitá batéria. Skús mobil pripojiť do nabíjačky a znova ho zapnúť. Ak nepomôže ani to s veľkou pravdepodobnosťou budeš musieť telefón poslať na reklamáciu. Špecialisti zhodnotia či je telefón možné opraviť a či sa to vôbec oplatí.

 

iphone-1067988_960_720

 

Odporúčania a varovania.

  • V špecializovaných obchodoch existujú originálne súpravy na „oživovanie“ utopených telefónov
  • Ak tvoj telefón spadol do slanej vody, očisti ho čistou vodou. Odstrániš tým kryštály soli ktoré sa mohli dostať do konektora batérie.
  • Nesnaž sa vysávať mokrý telefón. Mohol by ťa zasiahnuť elektrický prúd.
  • Je dôležité aby si telefón osušil čo najskôr ešte pred nabíjaním.
  • Nenechávaj dlho telefón na slnku, niektoré časti by sa mohli roztaviť.
  • Rovnako nezahrievaj ani batériu, mohla by sa roztopiť alebo explodovať.
  • Nerozoberaj telefón. Nechaj to na odborníkov v autorizovaných servisoch.

Zdroj: brightside.me | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov